Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

08. 11. 2017. 18:05   >>  17:35 8

"VLAST ODGOVORNA"

DF: Loše stanje Rijeke Crnojevića

Zahvaljujući nedomaćinskom odnosu vlasti nekada najrazvijenija Opština u Crnoj Gori, Rijeka Crnojevića, danas je u lošem satnju, saopštio je Demokratski front Cetinje.

"Demokratski front Cetinje želi da podsjeti javnost na istorijske činjenice i značaj nekada najrazvijenije Opštine u Crnoj Gori, Rijeke Crnojevića, i uporedi sa današnjim lošim stanjem, za koje je najviše zaslužna ova vlast. Podsjećanja radi, 1494. godine osnovana je prva štamparija na Balkanu, upravo u Rijeci Crnojevića. Takođe, prva apoteka u Crnoj Gori bila je otvorena u Rijeci Crnojevića, imala je poštu, radionicu oružja, dom zdravlja, bila je vodeća luka i trgovački centar, a danas zahvaljujući nedomaćinskom odnosu vlasti nema ništa od ovoga. Škola u Rijeci Crnojevića nekada je brojala 500 đaka, dok danas broji jedva 20-tak", saopštio ej DF Cetinje.

Naveli su da je fabrika "Ribarstvo" koja je osnovana 1965. godine brojala je 200 radnika, dok danas ne radi.

"Mali broj stanovnika koji je ostao da živi u Rijeci Crnojevića bavi se turizmom, tj. vožnjom turista po Skadarskom jezeru, ali im je i taj posao u padu od kako je uprava NP odlučila da naplaćuje ulazak 4 eura po osobi. Sa područja Rijeke Crnojevića nekad su dobijane brojne nagrade za vino i rakiju i umjesto da se pospješi taj trend, poljoprivreda riječke nahije ostala je bez ikakvih impulsa, jednostavno je devastirana. Glavne prednosti su potpuno zapostavljene", istakli su iz DF-a.

Od Skadarskog jezera, kako su kazali, od koga bi mogla da živi cijela Crna Gora, danas ne može da živi ni jedna varošica kao što je Rijeka Crnojevića, dok krivolov cvjeta.

"Česma koju je poklonila kraljica Milena Rijeci Crnojevića prilikom restauracije nestala je u nepoznatom pravcu. Vodovod za koga je praktično bačeno 2 miliona eura, je izbačen iz upotrebe, a koristi se voda iz obodske pećine koja nije za upotrebu. Zimovnik Svetog Petra na Karuču treba da se obnovi, i DF Cetinje će se zalagati za to. Takođe, Demokratski front iniciraće poseban plan za turističku valorizaciju nacionalnog parka Skadarsko jezero, a ovo zbog izuzetnog značaja I povezanosti sa susjednim gradovima i državama", piše u saopštenju.

Iz cetinjskog DF-a su rekli da će stimulisati razvoj poljoprivrede i turizma.

"Svjesni smo da nas čeka ogroman posao i da nije lako nakon ovoliko godina uništavanja od strane štetočina iz DPS-a, svega što je krasilo Crnu Goru i po čemu smo bili prepoznatljivi u region, Evropi pa i šire, bez mukotrpnog rada I istinskog požrtvavanja, povratiti nekadašnji stari sjaj. A to nije moguće bez sloge, bez pomirenja, i bez velike snage", saopštio je DF Cetinje.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније