Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 07. 2013. 16:38   >>  16:37

STABILNOST DRŽAVE

Lalošević: Korupcija ugrožava javne finansije

Delegacija crnogorske Skupštine je, zajedno sa kolegama iz parlamenata Srbije, Hrvatske i BIH, prisustvovala trećem Sastanku Odbora za spoljne poslove tih zemalja na kojem je glavna rasprava vođena oko borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poslanik SNP-a Vasilije Lalošević saopštio je da je u dijelu borbe protiv tih pošasti veoma važna kontrolna uloga Skupštine.

"Jer ova institucija direktno, ali i preko svojih stalnih ili povremenih radnih tijela, vrši kontrolu rada državnih organa i pojedinaca odgovornih za rad tih institucija", rekao je Lalošević.

On je ocijenio da Skupština mora u potpunosti koristiti svoje kontrolne mehanizme kao što su parlamentarna istraga, Interpelacija o radu Vlade, Premijerski sat i poslanička pitanja, te kontrolno i konsultativno saslušanje, ako želi da obavlja efikasno nadzornu funkciju.

"Učesnici Sastanka su se saglasili da korupcija i organizovani kriminal i dalje predstavljaju jedan od glavnih problema u zemljama Jugoistočne Evrope. Zaključeno je da korupcija ugrožava funkcionisanje javnih institucija, ometa zakonodavni proces, negativno utiče na principe legalnosti i pravne sigurnosti, ali podriva povjerenje građana u institucije. S toga, pojava novih oblika korupcije, poziva na intenziviranje regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti. Konstatovano je da parlamenti moraju promovisati opredjeljenje za jačanje integriteta ustanova, učesnika u političkom procesu i javnih službenika, što bi dovelo do transparentnosti u radu državne uprave ali i širilo svijest među građanima o štetnosti bilo kog vida korupcije", rekao je Lalošević.

On je istako da je izražena puna saglasnost da zakonodavstvo mora obezbijediti maksimalnu transparentnost i u administrativnoj i ekonomskoj sferi.

"Ono što je snažno potencirano je činjenica da korupcija ugrožava javne finansije i budžete ovih zemalja i da, s toga, borba protiv korupcije predstavlja jedan od vidova iskrenog patriotizma i borbe za nacionalnu sigurnost", naveo je, uz napomenu da sljedeći sastanak biti održan u septembru u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније