Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 07. 2013. 18:20   >>  21:49 9

OPOZICIJA PORUČUJE

Ako SDP popusti svi ćemo ispaštati!

Predstavnici opozicije u crnogorskom parlamentu saglasni su u ocjeni da su crnogorskoj Vladi odbrojani dani i mjeseci, te bi jedini logičan potez premijera Mila Đukanovića, ako rebalans ne dobije podršku poslanika, bio podnošenje ostavke. I analitičar Zlatko Vujović smatra da je koalicija sada u najozbiljnijoj krizi, te da su vanredni izbori realnost.

Komentarišući mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora na jesen što je, zbog mimoilaženja u stavovima po pitanju ekonomske politike, najavio i predsjednik skupštine Ranko Krivokapić, poslanik Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović kazao je da bi tako nešto u Crnoj Gori, koja se u demokratskom smislu još nije izgradila, bilo moguće.

"Jer ako ne prođe rebalans, koji je popravni ispit, ne vidim šta je drugi način nego da padne valda. Svi treba da ponudimo svoje ekonomske politike pred građane. Ova vlada priča jedno, radi drugo i zaslužuje da padne", rekao je Danilović Portalu RTCG.

Izbori jedini rasplet

On smatra da je Krivokapić, gostujući u emisiji Živa istina na Televiziji Atlas, javno pokazao "koliko je vlada nestabilna od prvog trenutka formiranja nakon oktobarskih izbora".

"Ono što svi znamo, a ljudi slute, on je učinio javnim. Razmimoilaženja su suštinske prirode. Bude li popuštanja to će biti na štetu SDP-a, a ja očekujem da ova vlada što prije izgubi povjerenje većine u parlamentu, jer je više nego nesposobna i vuče nas u dužničko ropstvo. Kad to kaže Krivokapić, onda je valjda suverenistima lakše nego da to govoimo mi koji smo se zalagali za zajedničku državu", ocijenio je Danilović.

Podsjećajući da je ekonomska situacija alarmantna, on je kazao da je, ne prođe li rebalans u parlamentu, "jedino logično da Đukanović podnese ostavku".

"Jer nema podršku za kreiranje ekonomske politike. Izbori su realan rasplet. Ne bude li toga, onda će neko popustiti. Ili će vlada iskreirati novi predlog i odustati od toga da se nekome oprosti porez ili će SDP odustati, a ako SDP odustane onda će šteta biti opšta, a ne partijska", uvjeren je Danilović.

Ko želi promjene u DF-u ima partnera

On nije želio detaljnije da komentariše medijske navode da je lider DF-a Miodrag Lekić nudio premijersku poziciju prvom čovjeku SDP-a, poručujući da u DF-u partnera imaju svi oni koji iskreno žele da mijenjaju Crnu Goru.

Funkcioner Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić rekao je da nije siguran koliko je Krivokapić siguran u najavi da su vanredni izbori mogući, navodeći da „ova vlada teško da više ima povjerenje“.

„Ako SDP istraje na stavovima izbori su izvjesni, ali imam rezervu prema tim stavovima. Ali da im damo prostora da vidimo jesu li iskreni“, istakao je Bojanić za Portal RTCG.

On smatra i da bi bilo logično da vlada padne ako rebalans ne dobije podršku većine u parlamentu.

„Ali ne bi mi bilo iznenađenje da nekom novom kombinatorikom sačuvaju vlast. Ipak, mislim da su ovoj vladi odbrojani dani ili mjeseci“, zaključio je Bojanić.

Navodeći da je teško procijeniti da li će već na jesen biti vanrednih izbora, analitičar Zlatko Vujović rekao je Portalu RTCG da se u ovom trenutku ne zna kojim tokom će ići odnosi između DPS i SDP.

Sada su najbliži raskidu

"Čak i ako ne prođe rebalans budžeta ponovo nije izvjesno da će doći do pada same vlade. Sada je samo izvjesno da na narednim izborima nećemo imati koaliciju DPS i SDP, već će vjerovatno one ići samostalno ili potražiti nove koalicione partnere", smatra Vujović.

On je rekao da je SDP dosta učinio kako bi ojačao svoj koalicioni kapacitet, navodeći da sada gotovo da nije moguće naići na kritike opozicije prema partiji Ranka Krivokapića.

"A prije predsjedničkih izbora bili su snažno optuživani da su nacionalistička patija sa kojom nije moguće graditi koalicione odnose. To je značajna promjena i SDP je time pojačao svoju ulogu takozvanog tasa na vagi koji će odlučiti o formiranju vlade", tvrdi Vujović.

On, međutim, navodi da DPS neće sigurno sjedjeti skrštenih ruku, već da će tražiti nove koalicione partnere.

Komentarišući ocjene opozicije da su dani vlade odbrojani, Vujović je rekao da je teško naslutiti ono što se dešava iza zatvorenih vrata SDP-a i DPS-a.

"Ali je ovo najteža kriza koalicje i taj scenario je prilično realan. Do sad su uspijevali da se dogovore, ali su sada najbliži raskidu", zaključio je Vujović.

Igor Pejović

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније