Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

10. 11. 2017. 15:20 >> 14:49

ASK

Počeli kontrolu partija na terenu

Agencije za sprječavanje korupcije od danas kontroliše aktivnosti partija na terenu za lokalne izbore na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici kao i u gradskoj opštini Tuzi.

"Agencija prati i kontroliše aktivnosti, prihode i troškove svih političkih subjekata koji su podnijeli izborne liste za učešće na lokalnim izborima, a od danas će početi kontrolu na terenu onih političkih subjekata koji sprovode najveći broj aktivnosti u izbornoj kampanji odnosno koji su prikupili najviše sredstava za finansiranje izborne kampanje za lokalne izbore u Prijestonici Cetinje i opštinama Mojkovac, Petnjica i Tuzi, opštini u okviru Glavnog grada", navodi se u saopštenju ASK.

Kroz neposredan uvid u dokumentaciju političkih subjekata, Agencija će, kako se dodaje, pratiti i kontrolisati poslovanje političkih subjekata posebno u dijelu iskazanih troškova političkih subjekata, kao i u dijelu ispunjavanja obaveze plaćanja svih troškova sa posebnog žiro računa otvorenog za izbornu kampanju, a po potrebi će informacije o troškovima za organizaciju aktivnosti u izbornoj kampanji tražiti i od pravnih ili fizičkih lica angažovanih za održavanja navedenih aktivnosti.

"Takođe, Agencija obavještava javnost da su, od 34 izborne liste koje su kandidovane za učešće u izbornoj kampanje, za njih 33 otvoreni posebni računi za finansiranje izborne kampanje. Agencija poziva i preostalog političkog subjekta da kroz otvaranje posebnog žiro računa doprinese unapređenju transparentnosti izbornog procesa, omogući realizaciju kontrolnih nadležnosti Agencije, te izbjegne pokretanje zakonom propisanih postupaka i mjera".

Iz Agencije su podsjetili sve učesnike na lokalnim izborima da se sva sredstva namijenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju na poseban račun, i sva plaćanja troškova izborne kampanje vrše sa tog računa, kao i da se posebni žiro računi ne mogu koristiti u druge svrhe. 

"Ukoliko tokom sprovođenja kontrole Agencija pribavi podatke koji upućuju na nepravilnosti ili kršenja zakona, u roku od 15 dana od dana uočene nepravilnosti ili kršenja zakona će sačiniti Izvještaj o izvršenoj kontroli ili nadzoru i ostaviti rok za izmjenu ili dopunu dokumentacije, odnosno pokrenuti prekršajni postupak, podnijeti prijavu ili inicijativu nadležnom organu na dalje postupanje. O rezultatima sprovedenih kontrola, eventualnim podnešenim prigovorima, utvrđenim nepravilnostima i pokrenutim postupcima u odnosu na političke subjekte kod kojih su utvrđene nepravilnosti, Agencija će blagovremeno obaviještavati javnost", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније