Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

12. 11. 2017. 15:59 >> 15:29
5

RADONJIĆ PORUČIO

Natjerati DPS da prihvati fer izbore

Licitiranje imenima kandidata za predsjednika države u sadašnjem trenutku značilo bi poruku Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da je opozicija spremna da se izađe na sve izbore, kakvi god bili uslovi, smatra funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Radonjić.

„Stav UCG je da opozicija treba da učini sve kako bi natjerala DPS da prihvati zahtjeve da se organizuju fer i slobodni izbori“, kazao je Radonjić agenciji MINA.

To, kako je naveo, treba da budu izbori na svim nivoima i da se održe u istom danu.

„Licitiranje imenima u sadašnjem trenutku značilo bi poručivanje DPS-u da postoji spremnost da se izađe na sve izbore, kakvi god bili uslovi, odnosno da je opozicija odustala od svojih zahtjeva za ponavljanjem izbora“, istakao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, u UCG smatraju da je nedosljedno govoriti da je vlast proistekla na izborima nelegitimna i zbog toga bojkotovati Skupštinu, a istovremeno izlaziti, bez uslovljavanja, na izbore koje ta vlast organizuje.

„Ako međunarodna zajednica traži da se što prije izmijene propisi i unaprijede izborni uslovi, teško je razumjeti zašto opozicija ne istraje u pritisku na vlast, pogotovo sada, kad se međunarodna zajednica slaže sa ocjenama opozicije“, kazao je Radonjić.

UCG, kako je naveo, predlaže da opozicija zajednički ispostavi uslove DPS-u.

„Spremni smo, u slučaju odbijanja, na sve demokratske poteze, uključujući i to da opozicija vrati mandate u Skupštini Crne Gore“, dodao je Radonjić.

Upitan da li je UCG spremna da podrži zajedničkog kandidata opozicije, ukoliko ne bude imala svog, on je rekao da samo to pitanje, koje se sve češće postavlja, nosi u sebi i neophodan uslov, a to je bar minimum zajedništva u opoziciji.

On je naglasio da bi najprije DPS morao prihvatiti da se izborni uslovi učine boljim i pravednijim.

„Nakon toga, ako bi se radilo o zajedničkom kandidatu, a i o programu koji bi se ponudio građanima, onda niko u opoziciji, pa ni UCG, ne bi trebalo da ga „podržava“, jer bi to bio kandidat svih nas, sa zajedničkim programom i zajedničkim naporom da on pobijedi na izborima“, precizirao je Radonjić.

Teško je, smatra on, u sadašnjim prilikama, uz svađe i teška međusobna optuživanja, očekivati da pozivi na „podršku“ i „pridruživanje“ predstavljaju išta više od želje da se stvori slika o dominaciji neke političke grupacije.

„To je jalova težnja, jer ona nas udaljava od opozicionog zajedništva i, umjesto da naruši, samo ojačava dominaciju DPS-a“, kazao je Radonjić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније