Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

13. 11. 2017. 13:36 >> 13:04
4

BLAŽIĆ SMATRA

Potreban nam je građanski blok

U Crnoj Gori postoji potreba za formiranjem širokog, neformalnog građanskog bloka, čiji je cilj kreiranje društvenog ambijenta za održavanje slobodnih, tajnih, neposrednih i regularnih izbora, bez zloupotreba državnih resursa i političke korupcije, saopšteno je iz Građanske inicijative "Za nas".

Navodi se da ideju o formiranju tog bloka, u kome bi bile ličnosti koje nijesu aktivne u političkom procesu, privodi kraju "grupa slobodomislećih građana, uglavnom javno prepoznatih aktivista, intelektualaca i ostalih društvenih činilaca".

Profesor Đorđije Blažić, jedan od inicijatora ideje, kazao je da su prepoznali svu apatičnost političkog, ekonomskog i ukupnog društvenog stanja.

"Uz imananciju politikantskih nadgornjavanja i sukoba partijskih insteresnih grupa koje rezultiraju nemogućnosti obezbjeđenja legitimnosti i legalnosti državnih institucija i obezbjeđivanju ustavne suverenosti građana da neposredno biraju odbornike i poslanike u predstavničkom tijelu države i lokalne samouprave“, naveo je Blažić. 

Prema njegovim riječima, rovovske pozicije interesnih grupa iz vlasti i opozicije su toliko duboke, da nijesu u stanju ni da počnu, a kamoli realizuju kvalitetan dijalog koji bi rezultirao legitimnim i legalnim fer i demokratskim izborima.

"Danas je svakome jasno da je Crna Gora u ozbiljnoj institucionalnoj krizi najvišeg ustavotvornog i zakonodavanog organa – Skupštine, i da ni vlast ni opozicija nemaju namjeru da je na Ustavom propisan način rješavaju", kazao je Blažić.

To se, kako je naveo, jasno zaključuje iz aktivnosti vlasti koja "samo fingira poziv na parlamentarni dijalog, a ne na Ustavom propisan način rješavanja krize, sa jasnim ciljem da omalovaži i u krajnjem prekine višemjesečni bojkot rada parlamenta od opozicije". 

Sa druge strane, tvrdi Blažić, takođe se fingira proces bojkota pasivnošću svedenom na povremena saopštenja za javnost. 

"Upravo se iz tog razloga nameće veoma jasna potreba da se kreira jedan širok, neformalan građanski blok, koji bi pokrenuo proces sa mrtve tačke. Javnim pozivom koji će ubrzo da uslijedi, želimo da okupimo sve kvalitetne pojedince koji nijesu aktivni u političkom sektoru", kazao je Blažić. 

Kako je naveo, to će da bude značajan potencijal, koji će strukom, aktivizmom, ali prije svega modernim javnim govorom, početi da mijenja ambijent.

"Kojeg su nam političari do te mjere obesmislili, da je opšti osjećaj kod većine građanstva da se radi ponovo o ličnim i partijskim interesima, a ne interesima građana Crne Gore, koje građani veoma skupo plaćaju desetinama milona eura. A gdje je njihova odgovornost za to", naveo je Blažić.

On je istakao da je to, istovremeno, i poziv svim slobodnim građanima da, u skladu sa svojim mogućnostima, doprinesu rješavanju atrofiranog stanja.

"Nemamo pravo da, poslije 27 godina, i dalje ćutimo držeći glavu u pijesku i rizikujući da izgubimo još nekoliko generacija naše djece. Niko nije dužan više nego što može, ali je svako dužan da u granicama svojih sposobnosti da ovoj državi i narodu ono što može“, poručio je Blažić.

Građanski blok, dodao je on, želi ostvarenje ustavnog koncepta.

"A ne fingiranje i obesmišljavanje Crne Gore kao nezavisne i suverene, građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava i republikanskog oblika vladavine“, zaključio je Blažić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније