Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 07. 2013. 13:12 >> 13:12

KRŠILI ZAKON

U konfliktu interesa 649 funkcionera

Zakon o sprječavanju konflikta interesa prošle godine kršilo je 649 javnih funkcionera, a nadležna Komisija utvrdila je da 393 funkcionera na svojim bankovnim računima ima više od pet hiljada eura.

U Izvještaju o radu Komisije za spriječavanje sukoba interesa za prošlu godinu navodi se da je Zakon o sprječavanju sukoba interesa krišilo 649 javnih funkcionera, dok je njih 230 otklonilo nedostatke nakon prvostepene odluke Komsiije.

"Zakon su najviše kršili, ili bili u konfliktu interesa, najviše lokalni funkcioneri, njih 439, a od 210 državnih funkcionera, koji su povrijedili taj akt, najbrojniji su bili vladini javni funkcioneri, njih 152, skupštinski 24, dok je 11 sudija kršilo te propise", navodi se u Izvještaju u koji je agencija MINA imala uvid.

Prošle godine, kako se dodaje, upućeno je 442 zahtjeva, protiv javnih funkcionera, organima za prekršaje, od čega je do kraja decembra završeno njih 295.

"Organi za prekršaje izrekli su presude 41 državnom funkcioneru, a više od 100 presuda odnosilo se na lokalne funkcionere. Sudovi su izricali su opomenu kao kaznu za 167 funkcionera, dok je njih 95 kažnjeno novčano", navodi se u Izvještaju.

Zahtjeve organu za prekršaje upućeni su i za jednog ambasadora, jednog sudiju, tri tužioca, dva poslanika, 11 članova Upravnog odbora Fonda za manjine, dva pomoćnika ministara, deset glavnih inspektora i 11 članova Upravnih odbora na državnom nivou.

U Izvještaju se navodi da je u zoni prekršaja bilo i 12 predsjednika opština, 29 direktora javnih preduzeća i ustanova, 85 odbornika u lokalnim parlamentima i 28 sekretara sekretarijata.

U prošloj godini podnijeto je 885 inicijativa protiv javnih funkcionera, a razlozi za njihovo podnošenje, kako je pojašnjeno, u najvećem dijelu bili su zbog nepodnošenja izvještaja o prihodima i imovinu u rokovima predviđenim zakonom.

„Najviše inicijativa, 593, podnijeto je protiv lokalnih funkcioniera, protiv javnih funkcionera koje biraju Skupština, Vlada ili predsjednik države podnijete su 254 inicijative, dok je protiv sudija podnijeto 18 inicijativa“, navodi se u Izvještaju.

Komisija je konstatovala da 393 javna funkcionera posjeduju više od pet hiljada EUR na bankovnim računima, njih 156 ima gotovinu, 234 hartije od vrijednosti, a 86 razne vrijedne predmete u koje spadaju umjetničke slike, bogate biblioteke, kolekcije ikona, nakit, satove, orijentalne tepihe, filatelističke i numizmatičke zbirke.

Na osnovu podataka koje je Komisija dobila od Uprave pomorske sigurnosti početkom ove godine u Crnoj Gori su registrovane 93 jahte, od kojih 15 posjeduju crnogorske firme, a 12 pojedinci koji nijesu na spisku javnih funkcionera. Ostali vlasnici su iz Srbije, Rusije i Italije.

Javni funkcioner, prema zakonu, je dužan da kada posumnja da je u situaciji u kojoj postoji sukob interesa, preduzme mjere zbog njegovog rješavanja.

(Mina)

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније