Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

16. 11. 2017. 19:15 >> 18:52

VLADA FORMIRA

Radna grupa za poglavlje o javnim nabavkama

Vlada Crne Gore danas je na sjednici donijela Odluku o obrazovanju Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na pregovaračko poglavlje pet - Javne nabavke.

Kako je saopštno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Odlukom je utvrđena značajana izmjena personalnog sastava, u cilju efikasnijeg praćenja novonastalih okolnosti i izazova pregovaračkog procesa u ovoj oblasti, posebno imajući u vidu da je on sada u mnogo zahtjevnijoj fazi nego što je bio tokom važenja prethodne odluke.

Vlada je, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, donijela Odluku o obrazovanju Operativnog tijela za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018.

„Donošenje Odluke će doprinijeti da se na sveobuhvatan i kvalitetan način nastavi sa sprovođenjem ključnog strategijskog dokumenta koji se odnosi na informisanje javnosti o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i boljem razumijevanju procesa evropske integracije kod građana“, kaže se u sapštenju.

Vlada je, kako se navodi, utvrdila Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj upravi.

Izmjenama se, kako je saopšteno, propisuje obaveznost međusobne usklađenosti strategija i programa, kao i njihova usaglašenost s planskim i strateškim dokumentima kojima se utvrđuju opšti pravci razvoja Crne Gore i finansijskim strateškim dokumentima.

“Time je ustanovljen i pravni osnov za izradu podzakonskog akta kojim će se detaljno urediti postupak izrade, sprovođenja i provjere usklađenosti strateških dokumenata”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, utvrđen je i Predlog zakona o spoljnoj trgovini robom i uslugama koje se mogu koristiti za vršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje.

“Donošenjem ovog zakona se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa relevantnim međunarodnim propisima i standardima. Iako naš pravni sistem ne poznaje institut smrtne kazne, ovu oblast je neophodno zakonski urediti zbog tranzita i međunarodne trgovine robama i uslugama ove vrste”, kaže se u saopštenju Vlade.

Navodi se da je Vlada donijela Odluku o visini troškova obrazovanja, osposobljavanja i provjere znanja lica zaduženih za prevoz opasnih materija, kojom su konkretizovane Zakonon propisane obaveze privrednih društava ili preduzetnik koje se bavi prevozom opasnih materija.

Informacija o elektronskom registru licenci, koja je usvojena na današnjoj sjednici, kako se pojašnjava u saopštenju, sadrži detaljan pregled dosadašnjih aktivnosti i predlog mjera za efikasnu realizaciju uspostavljanja elektronskog procesa licenciranja na portalu e-uprave.

„U tom smislu, planirano je da se na portalu e-uprave kreiraju elektronske usluge u cilju objavljivanja informacija o biznis licenciranju i njihove dostupnosti svim zainteresovanim stranama u procesu. Uspostavljanjem elektronskog registra za izdavanje biznis licenci sve informacije o biznis licenciranju biće dostupne i u on-line formi, uz mogućnost popunjavanje elektronskih obrazaca“, kaže se u saopštenju.

U skladu sa navedenim, dodaje se, Vlada je zadužila nadležna ministarstva da formiraju projektni tim koji će biti zadužen za realizaciju ovog zadatka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније