Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

17. 11. 2017. 15:09 >> 14:40
3

O SAVJETU RTCG

Brajović: Držimo se svoje nadležnosti

Skupštini Crne Gore u najvišem interesu da se pred nadležnim državnim organima provjere i otklone bilo kakve sumnje u postojanje sukoba interesa članova Savjeta RTCG, poručio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović u odgovoru generalnom direktoru Evropske radio-difuzne unije (EBU) Noelu Karanu. Brajović je naveo da je Savjet odgovoran da brine o kredibilitetu Javnog servisa otklanjanjem bilo kakvih kontroverzi u vezi sa zakonski neupitnim djelovanjem članova ovog najvišeg tijela RTCG.

 

Podsjećamo, ranije je Karan uputio otvoreno pismo Brajoviću, šefu delegacije EU Aivu Oravu, ministru pravde Zoranu Pažinu, šefici misije OEBS-a u Crnoj Gori Maris Davie, kao i predsjedniku Savjeta RTCG Vladimiru Pavićeviću, u kojem je apelovao na parlament da se uzdrži od ishitrenih odluka o opozivu članova Savjeta. Iz EBU-a poručuju da su duboko zabrinuti da bi nedavno pokrenute procedure protiv nekih članova Savjeta RTCG mogle dovesti do paralize u radu tog tijela i opstruiratii nastavak pozitivnog razvoja crnogorskog Javnog servisa.

Odgovor Brajovića prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Karan,

Zahvaljujem na Vašem pismu od 14. novembra 2017.godine u vezi sa podrškom Skupštine aktivnostima Savjeta RTCG.

U potpunosti sam saglasan da Savjet Javnog servisa ima veliki značaj prilikom odlučivanja o investicijama, finansijskim planovima i rezultatima Javnog servisa. Uvjeravam Vas da su javnosti Crne Gore poznate aktivnosti Savjeta i njegovih članova pojedinačno, obzirom na veliku prisutnost kako u matičnom, tako i svim drugim crnogorskim medijima. Utoliko smatram značajnijom odgovornost Savjeta da brine o kredibilitetu Javnog servisa otklanjanjem bilo kakvih kontroverzi u vezi sa zakonski neupitnim djelovanjem članova ovog najvišeg tijela RTCG.

Skupština Crne Gore drži se svoje zakonske nadležnosti imenovanja članova Savjeta, a shodno tome, i  zakonske obaveze razrješenja ukoliko se u zakonom propisanom postupku utvrdi da postoje uslovi za razrješenje člana Savjeta RTCG.Administrativni odbor je skupštinsko tijelo koje je, po osnovu Zakona i Poslovnika Skupštine, nadležno za sprovođenje postupka imenovanja i razrješenja članova Savjeta RTCG,dok Skupština Crne Gore zauzima stav po pitanju predloga odluke Aministrativnog odbora. Administrativni odbor je do sada u svom radu pokazao visok stepen očuvanja integriteta svojih članova i Skupštine u cjelini, uprkos ogromnim pritiscima kojima je od konstituisanja Skupštine 26.bsaziva u brojnim slučajevima do sada izložen, kao i u ovom koji se odnosi napreispitivanje zakonitosti djelovanja članova Savjeta RTCG.

Na juče održanoj sjednici, nakon izjašnjenja Nikole Vukčevića, člana Savjeta RTCG, Odbor je  jednoglasno utvrdio da je Vukčević kao član Savjeta RTCG, prekršio član 26 stav 1 tačka 5 Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizije Crne Gore, te je jednoglasno odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da razriješi Nikolu Vukčevića funkcije člana Savjeta RTCG.  Poslanici Skupštine će se o ovom prijedlogu odluke Administrativnog odbora izjasniti na nekom od narednih plenarnih zasjedanja.

Imajući u vidu značaj Javnog servisa u informisanju i obrazovanju građana Crne Gore, kao i reformskim aktivnostima o kojima govorite, uvjeravam Vas da je Skupštini Crne Gore i meni koji se nalazim na njenom čelu, u najvišem interesu da se pred nadležnim državnim organima provjere  i otklone bilo kakve sumnje u postojanje sukoba interesa članova Savjeta RTCG . Isto tako, smatram da će zakonskom neupitnošću članova Savjeta biti umanjene tenzije na medijskoj sceni Crne Gore i uzajamne optužbe za pritisak na rad i nezakonito djelovanje Savjeta javnog servisa i komercijalnih medija, bez obzira na njihovu uređivačku politiku. 

Siguran sam da dijelimo zajednički stav da svako iz svoje nadležnosti treba da pruži podršku daljoj profesionalizaciji medija, što će doprinijeti razvoju slobodnog i naprednog društva. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније