Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: VOA, objavio: I. P. ]

18. 11. 2017. 09:52 >> 09:22
4

SERVER APELOVAO

SAD da sačuvaju mir na Balkanu

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa treba hitno da postupi da bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu, kazao je američki analitičar, Danijel Server.


Kako prenosi "Glas Amerike", Server je to ocijenio u najnovijem izdanju časopisa Savjeta za međunarodne odnose.

Navodi se da dugogodišnji ekspert za područje Jugoistočne Evrope predočava i opcije za rješavanje poljuljane političke i bezbjednosne situacije na Zapadnom Balkanu.

Server smatra da je jedan od glavnih uzroka nestabilnosti miješanje Rusije, za koju ocjenjuje da ne želi prozapadni i prodemokratski razvoj tog dijela Evrope. 

Analitičar ističe da su i Kongres i Bijela kuća obaviješteni o njegovim preporukama.

"Glas Amerike" navodi da Server ne predviđa novi veliki rat na području Zapadnog Balkana. 

Međutim, on ne isključuje izbijanje nasilja zbog esktremista u Albaniji, Makedoniji i Srbiji, koji bi, prema njegovom mišljenju, mogli da dovedu do novog talasa etničkog čišćenja, zločina protiv čovječnosti, pomjeranja granica, dalje islamske radikalizacije i kolapsa postojećih institucija u regionu.

Navodi se da se Server zalaže za pojačanu zapadnu diplomatsku i ekonomsku intervenciju, za sprječavanje novog haosa na Balkanu i nudi i tri opcije, dok lično podržava samo jednu.

"Prva opcija bila bi dalje sprovođenje politike evropske integracije Zapadnog Balkana, koju je Evropska unija promovisala uspješno sve do nedavno. SAD su priskakale u pomoć, ali samo kada bi našim transatlantskim partnerima pomoć zatrebala. Međutim, Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća - od Bregzita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice do neslaganja o opstanku evrozone", piše Server.

Navodi se da se on osvrnuo i na predloge pojedinih analitičara, ali i političara, o novom prekrajanju granica.

"Tu opciju lično odbacujem kao ideju, koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokratskih vrijednosti SAD", kaže se u Serverovom tekstu.

Server navodi da treća opcija predviđa mnogo aktivnije američko angažovanje nego do sada.

"Bila bi to nova američka inicijativa, ali u oblasti samo nekoliko najvažnijih pitanja, uključujući ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini, status Kosova i pitanje imena Makedonije", piše analitičar.

"Glas Amerike" navodi da su, prema Serverovoj ocjeni, dvije najmekše mete ruskog uplitanja na području Zapadnog Balkana Republika Srpska i Makedonija.

"Rusija će učiniti apsolutno sve što može da spriječi ulazak Makedonije u NATO, kao što se borila protiv ulaska Crne Gore u NATO, dok će u Republici Srpskoj preduzeti sve što bude mogla da Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan predlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine", ocjenjuje Server, i dodaje je da je na Americi da to promijeni.

Navodi se da je on pohvalio početne korake američkog potpredsjednika Majka Pensa, koji je slično svom prethodniku Džozefu Bajdenu, preuzeo vodeću ulogu u određivanju politike SAD prema Zapadnom Balkanu.

"Glas Amerike" navodi da je Server ohrabren Pensovim staovima iznijetim na nedavnom sastanku američko-jadranske povelje (A5), u Crnoj Gori.

Grupu A5 čine Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija, uz Crnu Goru, dok su posmatrači Srbija, Kosovo i Slovenija.

Server smatra da i Kongres treba da odigra energičniju ulogu što se tiče Zapadnog Balkana.

"Važno je da američke diplomate, naročito naši ambasadori u regionu, imaju osjećaj da Kongres stoji iza njih. Posle odlaska Obamine i dolaska Trampove administracije naše diplomate možda nisu bile sigurne da li će Kongres da ih podrži. Nadam se da će moje pisanje biti korisno u tom pogledu", piše Server.

On predlaže i imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan sa zadatkom da procijeni uspjeh i nedostatke u sprovođenju mirovnih sporazuma u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, kao i da daje konkretne preporuke za dalju američku politiku rješavanja sadašnjeg zastoja u Jugoistočnoj Evropi.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније