Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

19. 11. 2017. 15:37 >> 15:06
2

MILAČIĆ U ŠVAJCARSKOJ

"Stvarati slobodne iseljenike"

Crnogorska vlast nema nacionalnu razvojnu startegiju koja bi se bavila pitanjem iseljenika, već od njih stvara "pripejd" dijasporu kojom manipuliše i zloupotrebljava je za partijske potrebe, kazao je lider političke organizacije Otpor beznađu, Marko Milačić.

On je u uvodnom izlaganju, na okruglom stolu posvećenom crnogorskoj dijaspori koji je pod nazivom "Mi i Crna Gora" održan u Švajcarskoj, u organizaciji Foruma crnogorskih građana iz Evropske unije i Švajcarske, kazao da je istovremeno i srećan i tužan.

"Srećan sam što se odavde, iz Ciriha, bavite Crnom Gorom, što i na ovaj način pokušavate da unaprijedite svoj položaj, pa time i Crnu Goru, ali sam istovremeno tužan što oni kojima je to obaveza i posao, institucije, to ne čine ili ne čine na valjan način. To na slikovit način najbolje prikazuje činjenica da se prvi čovjek države zadužen za dijasporu nije udostojio da se odazove vašem pozivu, niti da delegira bilo koga ko bi vam se obratio na ovom skupu. To je prava mjera odnosa Crne Gore prema svojim sinovima i kćerima koji žive van njenih granica", kazao je Milačić.

Milačić je kazao da Crna Gora nema dijasporu, već dijaspore.

"Crna Gora ima dijaspore, dakle u množini. Svaka etnička grupa je dijaspora za sebe. Ne postiji prava koordinacija i nacionalna strategija, nema nacionalne vizije i mudrosti, koja bi od našeg iseljeništva stvorila ozbiljan državni mehanizam. Odnos prema dijaspori dominantno služi kao jedan od stubova decenijskih prevara crnogorske vlasti", dodao je Milačić.

On je dodao da se odnos prema iseljenicima mora hitno i radikalno mijenjati dajući mu značaj i tretman kakav crnogorski iseljenici i Crna Gora zaslužuju.

"Jedino iskren i pošten, institucionalan odnos prema iseljenicima garantuje punu slobodu crnogorskog gradjanina koji živi van domovine. To će biti jedan od nosećih stubova moderne politike nove generacije mladih političara. Ako vlast ne želi, mi ćemo biti pravi most sa iseljenicima", kazao je Milačić.

Na skupu je usvojen set zahtjeva sa ciljem poboljšanja položaja iseljenika, koji će biti upućeni institucijama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније