Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

20. 11. 2017. 14:07 >> 13:36
3

AMERIČKI KONGRESMEN

Što prije riješiti demarkaciju

Kosovo mora što prije da riješi demarkaciju s Crnom Gorom, poručio je američki kongresmen Eliot Engel nakon susreta sa kosovskim premijerom, Ramušom Haradinajem.

 

Haradinaj se, na konferenciji za štampu zahvalio Engelu za njegovo zalaganje i uručio mu markicu sa njegovim likom.

Premijer Kosova je tom prilikom poručio da na Kosovu vlada demokratija koja obećava.

"Narod Kosova sa Amerikom produbljuje unapređenje demokratije i jačanje slobode za sve nas koji živimo na Kosovu, za sve zajednice takođe. Bila je velika čast da juče u drugom krugu izbora budete svjedok da na Kosovu vlada demokatija koja obećava. Kosovo ima još otvorenih tema ali smo se opredijelili za evroatlansko pitanje. Mi tražimo pomoć Amerike za sve otvorene teme po pitanju Kosova, kao što je unapređenje demokratije, reda i zakona, borba protiv kriminala i korupcije, za jedno slobodno Kosovo za sve građane", rekao je Haradinaj.

Američki kogresmen Eliot Engel je rekao da će Amerika nastaviti da podržava Kosovo na svim poljima, ali i u procesu dijaloga Beograd - Priština, s obzirom da je Haradinaj više puta ponovio da bi se osjećao sigurnije kada bi u razgovore u Briselu bile uključene i SAD. Haradinaj je, prošle nedelje, to zatražio i od visoke predstavnice EU Federike Mogerini, podsjeća RTK 2.

"Razgovori u Briselu su veoma važni, ali je bitno imati i jedan vremenski rok kako bi se Kosovo moglo priključiti Evropskoj uniji i NATO-u. Sada imamo jednu novu vladu u Americi koja nema još godinu dana i koja je rješavala neka pitanja tamo. Ali kada se budem vratio nastojaću da radim na tome da Amerika bude prisutna na Blakanu i na Kosovu", rekao je Engel.

Na pitanje novinara kakav je njegov stav što se tiče demarkacije granice sa Crnom Gorom, američki kongresmen je izjavio da to pitanje mora što prije da se riješi.

"Mislim da je demarkacija važno pitanje i da bi trebalo da se riješi. Naravno to pitanje nije jedino, ima i drugih. Ja sam protiv zadržavanja Kosova zbog ovog pitanja, ali mislim da to treba da se riješi", rekao je američki kongresmen.

Engel je uručio Haradinaju američku zastavu koja je 4. jula, na dan nezavisnosti Amerike, bila istaknuta iznad zgrade kongresa. Prije konferencije za štampu održana je svečana sjednica Vlade u čast boravka američkog kongresmena na Kosovu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније