Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B

20. 11. 2017. 19:30 >> 20:07
7

TANOK PORUČIO

CG spremna za EU i prije 2025.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok, siguran je da će Crna Gora biti spremna za pristupanje EU i prije 2025. godine.

Tanok je u Briselu, na okrugli sto o procesu evropske integracije Zapadnog Balkana u regionalnoj perspektivi, u organizaciji Evropskog parlamenta, izrazio jasnu podršku principu „regate“ u procesu pregovora sa zemljama kandidatima.

Naglasio je da naša država i dalje donosi dobru evropsku priču, kroz sveukupni napredak u pregovorima, i još važnije, kroz ostvarene reforme u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Eduard Kukan, predsjednik Radne grupe za Zapadni Balkan u okviru Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, istakao je važnost integracije cijelog Zapadnog Balkana kao jasnog interesa Evropske unije, i u tom pogledu pohvalio multilateralni pristup i regionalnu perspektivu.

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Hajdi Hautala, je istakla ključnu ulogu parlamenata u procesu pristupanja, kao institucija koje treba da prate implementaciju evropskih propisa i sprovođenje reformi na terenu.

Tokom rasprave o implementaciji reformske agende u zemljama Zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović je kazao da je Crna Gora sa 28 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja lider u regionu, ali i istakao da će država nastaviti da sprovodi reformske procese nesmanjenim entuzijazmom.

Dodao je da je Crna Gora spremna i da pruži svu neophodnu podršku zemljama susjedima u procesu približavanja EU. Sa druge strane, i predsjednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković je istakao da je Crna Gora oduvijek bila posvećena regionalnoj saradnji, kao država koja nema nikakvih teritorijalnih i etničkih problema, kako u okviru svojih granica, tako i u odnosima sa susjedima.

Dodao je i da su parlamentarne partije u Crnoj Gori sastavljene od predstavnika različitih vjera i nacija, što dodatno svjedoči o duhu multikulturalnosti i suživota crnogorskih građana.

Na skupu su govorili i poslanici DPS-a Branka Tanasijević i Predrag Sekulić. Okrugli sto će biti nastavljen sjutra, zajedničkim sastankom parlamentaraca zemalja Zapadnog Balkana sa članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније