Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

21. 11. 2017. 23:05 >> 22:32

OKRUGLI STO U BRISELU

Jasna evropska perspektiva Z. Balkana

Zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu i nedvosmislenu evropsku perspektivu, koja treba da se ostvari kroz jačanje političke volje za rješavanje ključnih izazova, ocijenjeno je na okruglom stolu o procesu evropske integracije Zapadnog Balkana u regionalnoj perspektivi.

Kako je saopšteno iz Skupštine, održana je rasprava na temu perspektive evropske integracije Zapadnog Balkana, u okviru koje su poslanici država regiona predstavili stavove i mišljenja svojih zemalja o ostvarenom napretku u približavanju Evropskoj uniji (EU). 

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister, naglasio je važnu ulogu koju parlamenti treba da igraju u procesu reformi, jačanja ljudskih prava i vladavine prava.

Generalni direktor Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Kristijan Danijelson, kazao je da zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu i nedvosmislenu evropsku perspektivu, koja treba da se ostvari kroz jačanje političke volje za rješavanje ključnih izazova.

Predsjednik Odbora za evropske integracije, Adrijan Vuksanović, kazao je da će Crna Gora biti spremna za članstvo u EU i prije 2025. godine.

On je na kazao da se Crna Gora ističe kao država u kojoj postoji jasan politički i društveni konsenzus za članstvo u EU, ali i kao društvo koje baštini evropske vrijednosti, dokazane kroz mirnu obnovu državnosti, dobre odnose sa susjedima i poštovanje prava nacionalnih i vjerskih manjina.

Članica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Branka Tanasijević, podsjetila je na podršku koju je predsjednik Francuske Emanuel Makron nedavno pružio politici proširenja.

Kako je istakla, ponovno stavljanje politike proširenja u fokus interesovanja EU, od značaja je za Crnu Goru i sve države Zapadnog Balkana. 

Tanasijević je naglasila da je Crna Gora posvećena otvaranju preostalih pregovaračkih poglavlja, kao i ispunjenju završnih mjerila za zatvaranje poglavlja, te da je politika proširenja važna ne samo za zemlje regiona, nego i za samu Evropsku uniju.

Na događaju su, osim Vuksanovića i Tanasijević, učestvovali i poslanici Miodrag Vuković i Predrag Sekulić.

Okrugli sto je organizovao Evropski parlament, odnosno Grupa za podršku demokratiji i koordinaciju izbora, u saradnji sa Odborom za vanjske poslove, Pododborom za ljudska prava i delegacijama EP-a za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније