Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 07. 2013. 15:00 >> 15:12
2

RADNA GRUPA

MUP-u evidencija, DIK-u kontrola spiskova

Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da vodi evidenciju biračkih spiskova, a Državna izborna komisija da ima kontrolnu ulogu u tom procesu, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

Funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović kazao je da biračke spiskove treba da vodi MUP, a da ulogu nadzornog organa treba da ima DIK, upozoravajući da njeni članovi moraju profesionalno obavljati svoj posao.

"Promjena nadležnosti DIK-a, u smislu da njeni članovi moraju profesionalno obavljati svoj posao, da se biraju svake četvrte godine", precizirao je on.

Funkcioner Pozitivne Azra Jasavić kazala je da je nužno da birački spiskovi budu dostupnim svim političkim partijama.

"Smatram da smo na dobrom putu da jedan organ vodi evidenciju o biračkim spiskovima, a da DIK ima ključnu kontrolu u nadzoru", navela je ona.

Jasavić je predložila da se napravi registracija birača u dijaspori.

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković smatra da je nadzorni kontrola političkih partija nije najbolje riješenje.

"Mislim da treba da promislimo da li je pametno ovo skromno iskustvo dovoditi pod još veći znak pitanja time što ćemo ga vratiti u ruke partija", upozorio je on.

Predstavnik Socijalističke narodne partije neven Gošović je naveo da iskustva drugih država pokazuju da evidenciju o biračkim spiskovima ne vodi MUP, već Ministarstvo pravde.

"Naše iskustvo je da MUP nema potpunu evidenciju naših državljana koje imaju prebivalište u Crnoj Gori, a borave u inostranstvu", rekao je on.

Funkcioner Bošnjačke stranke Suljo Mustafić saglasan je da jedna institucija treba da vodi birački spisak.

"Ono što je jako bitno da se obezbijedi učešće nevladinog sektora (NVO) u smislu da i oni učestvuju i da imaju uvijek dostupan birački spisak, preko svojih predstavanika", smatra on

Funkcioner DF-a Milutin Đukanović kazao je da bi bilo dobro da Radna grupa pozove MUP da u novinama objavi spisak građana koji nemaju biometrijske lične karte.

"Da objavimo spiskove, nije to komplikovano, već je sveden taj broj na 25 hiljada, da ne bi bilo da imamo izbore na jesen, radi Radna grupa, a mi svi nezadovoljni kakvo je stanje sa ličnim kartama", rekao je on.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica, saglasan je sa predlogom Danilovića da DIK treba da ima nadzornu funkciju prilikom uvoda u biračke spiskove.

Prema njegovim riječima, DIK treba da poptuno bude profesionalizovan.

"Po našem mišljenju sadašnja DIK nema ni "p" od profesionalno. Treba da se napravi radikalni korak, da se uvodedu profesionalci kao stalno zapolseni u toj Komisiji, plus tehnička služba i političke partije", precizirao je Koprivica.

Predstvanik Mreže za anfirmaciju nevladinog sektora Vuk Maraš kazao je da bi efikasan sistem kontrole bio formiranje skupštinske radne grupe koja bi kontrolisala biračke spiskove, umjesto DIK-a.

"Vjerujem da partije moraju imati pravo da u izvornom obliku da kontrolišu biračke spiskove", rekao je on.

Maraš je pojasnio da bi se time ojačala i kontrolna uloga parlamenta.

Kopredsjedavajući Radne grupe iz DPS-a Milutin Simović kazao je da očekuju odgovor zajednice opština, kojoj su on i Srđan Milić danas uputili poziv.

Dogovoreno je da članovi Radne grupe predloge o Zakonu o biračkim spiskovima dostavljaju poslanicima Demokratske partije socijalista i Socijalističke narodne partije Predragu Sekuliću i Nevenu Gošoviću.

Članovi Radne grupe će u petak posjetiti MUP, na pozivi ministar Raška Konjevića. Radna grupa će zasijedati ponedeljkom i petkom, a na narednoj sjednici biće raspravljano o Zakonu o prebivalištu.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније