Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

27. 11. 2017. 22:48   >>  22:24 13

AKTIVNIJA ULOGA

Nova strategija SAD za Balkan

Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta SAD Dejmon Vilson izjavio je da je neophodna aktivnija uloga SAD na Zapadnom Balkanu i da Vašington, ako ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje nove balkanske krize.

Zapadni Balkan biće tema i jednodnevne konferencije "Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvjesnosti" koju Atlantski savjet SAD organizuje u srijedu u Vašingtonu. Na konferenciji će učestvovati ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana, uključujući crnogorskog Srđana Darmanovića, kao i visoki zvaničnici Stejt departmenta, članovi Kongresa SAD i stručnjaci.

Vilson je u intervjuu za Glas Amerike kazao da će Atlantski savjet SAD sjutra objaviti izvještaj "Balkan naprijed - nova američka strategija za region", u kojem se između ostalog predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom, i obnavljanje reputacije SAD kao "istinskog posrednika".

"Konferencija o Balkanu, koja će biti održana za par dana, kao i izvještaj, rezultat su više od godinu dana rada, uključujući i saradnju sa kampanjama tokom izbora i sa administracijom tokom tranzicije i prve godine mandata predsjednika Trampa. O ovom pitanju smo vodili razgovore i na Kapitol hilu, sa agencijama ovdje i potpredsjednikovim timom u okviru priprema za njegovu posjetu regionu. Vidjeli smo da ja poraslo interesovanje, zato što smo o Balkanu razgovarali zbog proširenja NATO-a na Crnu Goru, kao i ruskog pokušaja puča u toj zemlji. To nam je dalo šansu da kažemo da ne bi trebalo samo da reagujemo na stvari i da čekamo da se problemi pojave, već da budemo ispred događaja, da utvrdimo koji su naši interesi i da promovišemo američku strategiju", rekao je Vilson.

Za izvještaj koji će sjutra biti objavljen Vilson je kazao da treba da uputi poruku da je sada pravo vrijeme za obnovljeni američki angažman u regionu i da postoji put i strategija kako SAD mogu da se pridruže Evropskoj uniji i pomognu ostvarivanju vizije da Balkan bude dio Evrope i transatlantske zajednice.

"Ako ne budemo angažovani, ako budemo pokazivali neodlučnost, onda ćemo otvoriti prostor za pogoršanje situacije. To smo vidjeli na primjeru Makedonije poslije 2008. godine i neuspjelog pokušaja da zemlja uđe u NATO na samitu u Bukureštu. To pokazuje da smanjenje američkog angažmana u regionu može da dovede do daljeg pogoršanja nekih najgorih trendova i problema i do moguće krize. Naša poruka nije da Balkan mora da bude najvažnije pitanje na agendi Vašingtona. To jednostavno nije slučaj, nije realno, ali ni potrebno. Naša poruka je da ako ignorišemo region, i ne odigramo svoju ulogu, možda ćemo biti svjedoci izbijanja krize – bilo da je riječ o odnosima Beograda i Prištine, ili što je vjerovatnije, Bosni, a i vidjeli smo potencijal za to u Makedoniji", kaže Vilson.

On je dodao da su SAD na Balkanu poslije 90-ih godina postepeno prepustile liderstvo Evropskoj uniji, ali da je povećan američki angažman neophodan jer je u posljednje vrijeme došlo do "nekih uznemirujućih trendova".

"Vidjeli smo konsolidaciju autokrata u regionu, stvarnu disfunkcionalnost u Bosni, pokušaj puča u Crnoj Gori. Vidjeli smo i poteškoće u razgovorima Prištine i Beograda, kao i nekoliko rundi kriza u Makedoniji. To je podstaklo interesovanje i razumijevanje da možda moramo ponovo da se vratimo u igru, na odlučniji i više politički način, a ne samo birokratski. Da pokušamo da stvari vratimo na pravo mjesto", naveo je Vilson.

Odgovornost na crnogorskoj opoziciji da bude lojalna

Upitan o suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora prošle godine u Crnoj Gori, potpredsjednik Atlantskog savjeta SAD je ocijenio da je urađen dobar posao tokom procesa

"Veoma je važno da se ispoštuju vladavina prava i sudski proces i da vlada nastavi da o tom pitanju komunicira sa građanima. Iz svega što sam vidio, smatram da postoje veoma ubjedljivi dokazi i da su uradili dobar posao tokom procesa, da su bili profesionalni. Time se teret odgovornosti stavlja na pojedine u opoziciji u Crnoj Gori, da budu lojalna opozicija, partneri u upravljaju budućnošću zemlje, da igraju svoju ulogu u parlamentu. Postoje neki elementi u političkom sistemu koji neće to uraditi i koji su u suštini bili umiješani u izdajničko ponašanje. Ovo pruža priliku za druge elemente u opoziciji da pokažu da postoji zdrava i važna uloga za političku opoziciju u demokratskim društvima. Da treba da igraju svoju ulogu unutar parlamentarnog i sistema vladavine prava", istakao je Vilson.

On smatra da bi opozicija trebalo da se vrati u parlament.

"Mislim da je to najbolje mjesto da izraze svoje stavove i ustavna prava i da daju glas biračima koji su ih podržali", rekao je vilson.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније