Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Višnjić

28. 11. 2017. 10:40 >> 12:38
20

BRAJOVIĆ O IZBORIMA

Pojedine partije u nestajanju

Lokalni izbori u četiri opštine pokazali su da su pojedine partije u nestajanju, kazao je predsjednik parlamenta, Ivan Brajović.

Govoreći o lokalnim izborima koji su održani u nedjelju u četiri opštine, Brajović je ocijenio kako je bilo previše tenzija.

"U Crnoj Gori smo uvijek spremni da kažemo da svi izbori sudbonosni. Skloni smo tome da pridajemo veliki značaj nečemu. Izbori nijesu sudbonosni, ali jesu važni svi izbori u ovom ciklusu do maja naredne godine. Nema te važnosti izbori da opravda takve tenzije. Nadam se da će organi da ispitaju sve navode i da saznamo pravo istinu o događanjima koja su pominjana tokom izbornog dana", kazao je Brajović u emisji "Odgovoran odgovor" Radija Crne Gore.

Komentarišući ostvareni rezultat Socijaldemokrata (SD), Brajović je kazao da je njegova stranka jedina koja nije dodavala tenzije tokom izbornog procesa.

"Uvijek vodimo pozitivnu kampanju. Jedina smo partija koja je na svim izborima od svog nastanka, nastupala samostalno, svugdje smo zabilježili sjajan rezultat".

Brajović je dodao da je veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima.

"Činjenica je da smo partija koja je pored DPS-a jedina uspjela da osvoji mandate u svim sredinama. Svuda bilježimo rast od 50-60 odsto glasova u odnosu na parlamentarne. Četiri mandata u Petnjici, dva na Cetinju, po jedan u Mojkovcu i Tuzima. Po broju mandata treći smo po snazi na ovim izborima".

Lider SD-a rekao je da su izbori pokazali i kako su pojedine partije ne u slobodnom padu, već u nestajanju.

"To govore brojevi. Na prethodnim izborima u ove četiri opštine, SDP je imao 19 mandata sad ima četiri, SNP devet odbornika sada dva. Ali, da se ne bavim njima. Vjerujte, zbog nekih od njih mi je i žao, ali građani najbolje znaju da nagrade i sankcionišu one kojima daju glas. Zahvaljujem se svim aktivistima i glasačima, koji su nam dali povjerenje, i siguran sam da će se rast Socijaledmokrata nastaviti", precizirao je Brajović.

Govoreći o pregovorima nakon cetinjskih izbora, Brajović je ponovio da će Socijaldemokrate razgovarati sa svima.

"Napravili smo izuzetak da DF nije partner za razgovore zbog njihovih stavova. Sa svim ostalima možemo da razgovorama, a koaliciju pravimo sa onima kod kojih prepoznamo želju za razvoj Cetinja i države. Formiraćemo timove za te razgovore. Biće fokus na ostvarivanju programa i doprinesu razvoju Cetinja".

Komentarišući opozicioni bojkot parlamenta, Brajović je kazao da Skupština radi odgovorno i posvećeno.

"Povremeno dolaze pojedini opozicioni poslanici. Dominantan intenzitet rasprave daje opozicija svuda, žao mi je što kod nas nije tako. Ali odbori i parlament uprkos tome rade efikasno".

Brajović je rekao da nema nijednog visokog stranog zvaničnika s kojim je razgovarao, da je našao makar jednu riječ ili povod da opravda bojkota.

"Izabrali ste poslanike da vas predstavljaju u parlamentu. Ako to neće da rade onda ne rade svoj posao. Pri tome nikakav efekat nijesu postigli osim što su neki u nestajanju. SNP je osvojio dva mandata u četiri opštine, SDP i Front po četiri, zar to ne govori dovoljno ozbiljno o ishodu bojkota. Bojkot, prema rezultatima, jedino odgovara Demokratama. Imam najave da će se neke partije vratiti, dobro su došli. Volio bih da parlament radi u svakom kapacitetu. Ali opozicija će sama odlučiti. Žao mi je što neke partije nestaju", poručio je Brajović.

Dobar rad Vlade u prvoj godini

Upitan kako ocjenjuje rad izvršne vlasti nakon prve godine, Brajović je rekao da pokazetlji govore da je rad Vlade bio dobar u prvih 12 mjeseci.

"Autoput najviše doprinosi rastu BDP-a. To je najvažniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore. Vlada je dobro prišla svom poslu, vidjećemo kako će nastaviti".

Brajović je komentarisao i petlju Smokovac.

"Autoput je najbolje planiran i organizovan i vidi se da se najbolje izvodi. To će biti turistička atrakcija kada govorimo o mostu na Moračici. Petlja Smokovac nije bila obavezna za izvođenje od kineskog partnera. Izgradnja petlje ide u trećoj dionici", ponovio je Brajović.

Bolje bi bilo da građani znaju novinare, ne članove Savjeta RTCG

Govoreći o razrješenju člana Savjeta RTCG Nikole Vukčevića, kao i ocjene dijela javnosti da je to pritisak na Javni servis, Brajović je kazao da "uvijek možemo pričati o političkom pritisku", ali da je, kako je kazao, vrlo sam relaksiran po tom pitanju.

"Ne vidim nijednu medijsku kuću da ni mene ni SD podržava specijalno. Mogu žaliti zbog uređivačke politike nekih medija, ali oni su privatni, a ovo je Javni servis koji finansiraju građani", kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, svi mediji bi trebalo da vode računa o profesionalnosti, međutim Javni servis je pod posebnom pažnjom .

"Administrativni odobor bi tek mogao da priča o pritiscima i u tom i u slučajevima skidanja imuniteta, ali oni rade odgovorno", rekao je Brajović.

On je podsjetio da je u odgovoru čelniku Evropske radio-difuzne unije (EBU), kazao da bi trebalo voditi računa o automoniji RTCG, ali i da Skupština vodi računa o poštovanju zakona.

"Do smjene je došlo zbog obrazloženja da je došlo do kršenje zakona. Skupština bira i razrješava članove Savjeta. Kako nas niko ne hvali kad biramo, neka ne bacaju drvlje i kamenja ako nekog smijenimo", dodao je Brajović.

On smatra da bi bolje bilo da svi građani znaju ko su najbolji novinari RTCG, a ne ko su članovi Savjeta.

"Žao mi je što se toliko pažnje posvećuje članovima Savjeta a ne novinarima", navodi Brajović.

Upitan kako ocjenjujete rad Javnog servisa, Brajović je rekao da prati rad TVCG, Radija i Portala, dodajući da ima i dobar i kritičan stav o nekim segmentima.

On je naveo da je povodom Dana RTCG juče generalnoj direktorici uputio i čestitku, "a danas svim zaposlenima česitam jubilej".

"Dokumentarni program rado gledam, kao i kulturni. Ogromna uloga je u informisanju ali i obrazovnom programu. Javni servis treba da radi na identitetskim pitanjima mnogo više. Javni servis treba da obrazuje, informiše profesionalno sviđalo se to nekom ili ne. Pratim program, pohvalio sam neke segmente".

Suđenje opterećuje javnost

Govoreći o suđenju za pokušaj terorizma, Brajović je rekao da taj slučaj opterećuje crnogorsku javnost.

"Dajem punu podršku nadležnim organima da stvar dovedu do kraja. Volio bih da se postupak brzo okonča, kvalitetnom presudom ili oslobađajućom ili okrivljujućom. Najvažnije je što je proces javan. Vidjećemo kako će ići dalje. Postupak je opterećujući i volio bih da se što prije okonča, sa činjenicama", zaključio je Brajović.

CG nema problem s demarkacijom, Mladiću zaslužena kazna

Komentarišući problem s Kosovom i sve oštrije ocjene zvanične Prištine, Brajović je rekao da Crna Gora ima najbolji mogući korektan odgovor, navodeći da naša zemlja nema problem s demarkacijom.

"Za nas je granica s Kosovom riješena, kao iz Evropsku uniju. Kada će se to riješiti na Kosovu vidjećemo. To su unutrašnji problemi Kosova. Nema dovoljne većine da se to izglasa. Vrlo je važno da definisali granice. S BiH smo prvi na Balkanu definisali granice. Demarkacija s Kosovom je prošla proceduru u Crnoj Gori, zato je nas to završena stvar", naveo je Brajović.

Govoreći o presudi Haškog tribunala Ratku Mladiću, Brajović je kazao da je i za veću kaznu, ako je mogla da se izrekne.

"Bio sam na obilježavanju 20 godina od tragedije u Srebrenici. Sve priče padaju u vodu kada dođete na to mjesto i kada vidite zločin epskih razmjera. Onda ne mogu ni da pomislim da je riječ o heroju. Pozdravljam izricanje kazne, žao mi je što i danas u Crnoj Gori pojedine partije neko govori pozitivno o takvim ljudima. Ne mogu da shvatim neke koji tako pričaju i neke koji idu s njima u koaliciju", rekao je Brajović.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније