Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 11. 2017. 14:55   >>  14:23 13

DEMOKRATE

VDT da reaguje na kršenje izbornih prava

Demokratska Crna Gora obratila se otvorenim pismom Vrhovnom državnu tužiocu Ivici Stankoviću u kojem traži odgovore na kako su kazali, gruba kršenja izbornih prava građana na lokalnim izborima održanim 26. novembra 2017. godine.

"Kao partija koja se čvrsto zalaže za vladavinu prava u Crnoj Gori što podrazumjeva i dužnost institucija da obezbijede mirno uživanje osnovnih prava i sloboda građana, odlučili smo od Vas javno zatražiti odgovore na gruba kršenja izbornih prava građana na lokalnim izborima održanim 26. novembra 2017. godine", navode Demokrate u pismu Stankoviću.

Kako su kazali, reakcija nadležnih državnih institucija "kada su u pitanju javno dostupne protivpravne aktivnosti struktura vlasti i neformalnih grupa", ne smije izostati.

"Ukoliko bi nadležni organi ostali nijemi posmatrači grubog narušavanja izbornih prava i sloboda građana, kao što je bio slučaj do sada, onda bi se u Crnoj Gori nastavilo sa praksom pokoravanja formalnim i neformalnim centrima moći, a ne zakonima", navodi se u pismu.

Demokrate pozovaju Stankovića da, kako su kazali, odmah i bez odlaganja obavijesti javnost o preduzetim mjerama iz njegove nadležnosti.

Posebno ih zanima zašto je zadržan u pritvoru kandidat Demokrata za odbornika Mirko Bošković, a nijesu uhapšeni napadači na poslanike i odbornike.

"Zašto nije uhapšen napadač na poslanika Danila Šaranovića, čak ni nakon 48 sati od kad smo informisali javnost da je to uradio Ivan Jovanović, sin čovjeka koji mazi sliku lidera DPS-a, a koji je fizički nasrtao na našeg opunomoćenog predstavnika", pitaju Demokrate.

Oni su upitali VDT-a zašto nije procesuiran napadač na kandidata za odbornika URA-e, ko su lica koja u izbornoj noći sa kapuljačama na glavi napuštaju zgradu Prijestonice Cetinje i šta je sa više od 40 krivičnih prijava podnijetih od Demokratske Crne Gore.

Oni su poručili Stankoviću da mu je dužnost da zaštiti građane i čuva njihove slobode, ograničenjem i suzbijanjem zloupotreba moći vlasti i protivpravnog djelovanja različitih formalnih i neformalnih struktura.

"Pasivno ponašanje sudske vlasti i nijemo posmatranje očiglednih zloupotreba državnih resursa, kontinuiranog vršenja krivičnih djela i grubog kršenja izbornih prava, govori o svojevrsnom priznanju nemoći sudske vlasti i pokoravanju vladajućim strukturama", ocjenjuju DEmokrate.

To je, kako se ocjenjuje, nedopustivo u zemlji koja je nominalno demokratska i koja je u pristupnim pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније