Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

29. 11. 2017. 08:34   >>  08:02 3

MIČEL I DARMANOVIĆ

CG u NATO istorijska prekretnica

Članstvo Crne Gore u NATO-u je istorijska prekretnica za bezbjednost na Zapadnom Balkanu, ocijenio je pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel.

 

On je razgovarao s crnogorskim šefom diplomatije, Srđanom Darmanovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Vašingtonu.

Mičel je čestitao Vladi Crne Gore na naporima i vrlo posvećenom radu koji je rezultirao članstvom u NATO-u, naglasivši da je Crna Gora uzor državama regiona u svojoj posvećenosti miru i bezbjednosti i održavanju dobrosusjedskih odnosa.

"Članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenio je istorijskom prekretnicom za bezbjednost na Zapadnom Balkanu, te izrazio uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da igra lidersku ulogu u unapređenju političke i bezbjednosne arhitekture regiona", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović je, kako se navodi u saopštenju, čestitao Mičelu stupanje na dužnost, iskazavši uvjerenje da će se strateški, partnerski i prijateljski odnosi dvije zemlje dodatno osnažiti u narednom periodu.

Istakao je da, kao nova i odgovorna članica Alijanse, Crna Gora želi da doprinese rješavanju bezbjednosnih i drugih izazova sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

Darmanović je naglasio da će se u duhu unapređenja regionalne saradnje odvijati i crnogorsko predsjedavanje Američko-jadranskoj povelji naredne godine.

Crnogorski šef diplomatije susreo se i sa senatorom Kristoferom Marfijem.

Izrazio je zadovoljstvo posjetom potpredsjednika Pensa Crnoj Gori, koja je bila jasna potvrda da je Crna Gora za SAD važan partner i da se prepoznaje konstruktivna uloga Crne Gore u rješavanju otvorenih pitanja u regionu Zapadnog Balkana.

Ministar je naglasio značaj aktivnog angažmana SAD na Zapadnom Balkanu, što je veoma važno, ne samo sa aspekta bezbjednosti, nego i podrške našim reformama na putu ka EU.

"Senator Marfi je ocijenio da je NATO snažniji sa Crnom Gorom i iskazao uvjerenje da će bilateralni odnosi biti dodatno ojačani savezničkim aktivnostima u okviru Alijanse. Pohvalio je i važan doprinos Crne Gore očuvanju mira i bezbjednosti u regionu, te na toj liniji ponovio nastavak pune podrške SAD", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније