Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

30. 11. 2017. 21:21 >> 20:51
1

NAGRAĐEN U SARAJEVU

Vujanović: Zajedništvo temelj opšteg dobra

Na svečanoj ceremoniji u sarajevskom Narodnom pozorištu večeras je dodijeljena međunarodna nagrada Isa-beg Ishaković za 2017. godinu, koja je ove godine otišla u ruke predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću.

Vujanović je nakon preuzimanja nagrade kazao kako mu je ova nagrada neizmjerno važna.

"Ova nagrada me neizmjerno raduje iz dva razloga. Prvo, dodijeljena je od Komiteta koji čine akademici i univerzitetski profesori čija djela i ugled nagradi daju posebnu vrijednost, a nagrađenog obavezu na duboku zahvalnost. I drugo, nagrada nosi ime Isa-beg Ishakovića, regionalnog velikana, dobrotvora, koji je prije 555 godina utemeljio Sarajevo na vrijednostima zajedništva u različitosti kroz poruku njegovog životnog djela da je sklad i suživot vrijednost koju moramo trajno baštiniti posvećeni miru i razvoju. A miru i razvoju iskreno moramo biti, a vjerujem da jesmo, posvećeni", kazao je Vujanović.

Istakao je da je grada Sarajevo nastao na principima dobročinstva i sklada vjera i naroda.

"U temeljima svog osnivanja obavezuje na sklad naroda i vjera, ali i na sklad njegovih građana za dobrobit svih i jasnu poruku svima u simboličkom, i ne samo simboličkom smislu, a Sarajevo je tu misiju ostvarilo crkvom, pravoslavnom i katoličkom, džamijom i sinagogom, u najužem centru grada da bi oni koji su vjernici, ali i oni koji ti nijesu, živjeli zajedno, međusobno se poštujući i istinski gradeći zajedništvo kao temelj opšteg dobra. Za ovih 555 godina od utmeljenja Sarajeva, u njemu, ali i cijeloj BiH, istorija svjedoči o vremenima sklada i suživota, poruke vakufa Isa-beg", rekao je Vujanović.

odsjetio je da su ratne tragedije potresale prostore BiH i ugrožavale ili uništavale bogatstvo sklada i dobra u zemlji.

"Ovaj grad je sve to preživio i opstao zahvaljujući vrijednosti dobročinstva i solidarnosti i afirmaciji opšteg dobra na kojem je građeno i u teškim trenucima izgrađeno zajedništvo kao potvrda istine da je grad sazdan od građevina, ali da mu bogatstvo duše daju svi njegovi građani. Sarajevo pamti i bivšu državu gdje je BiH bila svojevrsni simbol zajedništva u tadašnjoj ideji bratstva i jedinstva na kojoj je ta bivša zajednička država počivala. Kroz vjekove dešavala su se nekad i dominirala surova međuetnička i međuvjerska sukobljavanja jasno nas opominjući da ovi naši prostori imaju dva lica - jedno humano i plemenito, i drugo mračno i surovo. Zato je dužnost svake državne politike da bude posvećena humanosti i plemenitosti kako bi isključila rizik mračnog i surovog. Pošto je Isa-beg imao svoje vakufe i na širim prostorima naše bivše države, to je njegova poruka nužnosti sklada i sporazuma", kazao je Vujanović, dodajući kako je potrebno da ljudi u regionu žive u sadašnjosti bez zatočeništva prošlošću.

Svečanoj ceremoniji dodjele međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković za 2017. godinu prisustvovao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, diplomatski kor i druge zvanice.

Pokrovitelj ovogodišnje dodjele međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković bio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nagrada koja nosi ime utemeljitelja prijestonice BiH, Sarajeva, dodjeljuje se predsjednicima i državnicima podižući tako mostove i dodatno jačajući prijateljske odnose BiH sa zemljama odakle dolaze laureati.

Prošle je godine ovu nagradu Komitet Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković dodijelio predsjedniku Makedonije Gjorgeu Ivanovu, a ovo prestižno priznanje ranije su, između ostalih, dobili Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske, Borut Pahor, predsjednik Slovenije, Hajnc Fišher, predsjednik Austrije i Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske.

Nagradu "Isa-beg Ishaković" utemeljilo je Društvo za zaštitu kulturne baštine Klepsidra, a dodjeljuje se i iz oblasti nauke, umjetnosti, kulturne baštine, domoljublja, sevdaha.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније