Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

01. 12. 2017. 07:54 >> 07:23
51

VILSON SMATRA

Rusi će se umiješati u predsjedničke izbore

Vašington drži širom otvorene oči u iščekivanju predsjedničkih izbora u Crnoj Gori. Rusija će svakako iskoristiti priliku da se umiješa, iako je Crna Gora sada u Alijansi, ocijenio je Dejmon Vilson, potpredsjednik Atlantskog savjeta u Vašingtonu.

 

On je, u razgovoru za Pobjedu, saopštio da se plaše moldavskog scenarija u kojem je prošao kandidat koji ima potpuno suprotnu viziju od proatlantske.

"To je naša velika briga, jer želimo da na čelu Crne Gore vidimo predsjednika koji će nastaviti put NATO države ka Evropskoj uniji (EU)", rekao je Vilson.

On je rekao da Vašington vidi druge globalne igrače, koji su veoma zainteresovani za Zapadni Balkan, bilo da je riječ o Kini, Turskoj, Rusiji ili zemljama Bliskog istoka.

"Naravno da se nudi ekonomsko povezivanje i investicije. No, postoje i drugačiji odnosi - između, recimo, Rusije i Crne Gore - gdje ima i izraženih političkih interesa jedne strane. Balkan je za Sjedinjene Američke Države region u koji smo istorijski uložili mnogo, a za EU je neodvojivi dio Evrope. Smatramo da je ovo ključno vrijeme da demonstriramo našu konstantnu posvećenost i prisustvo kako bismo osigurali nastavak procesa koji će Balkan dovesti do ulaska u EU", rekao je on.

I, ukoliko SAD investira u ovu strategiju, možemo sa Evropom da napravimo veliku stvar na Balkanu. Ukoliko ostavimo odnose na ovoj razini i ostanemo ambivalentni, može se otvoriti put ka nekoj većoj krizi u regionu. Sa ovom strategijom imamo šansu da uspijemo.

Ocijenio je da rezultat nedjeljnih lokalnih izbora "pokazuju veliku podršku radu Vlade".

"U demokratskim sistemima morate imati kredibilnu i državi lojalnu opoziciju i veoma sam zabrinut što Demokratski front ne zadovoljava te kriterijume. Zabrinut sam jer vidim veliki uticaj Rusije, kroz novac i pritisak. Vidimo lidere DF-a koji su u centru pokušaja prevrata i ne doživljavamo ih kao demokratsku opoziciju. Mislim da su ovi izbori pokazali da je opozicija neorganizovana i podijeljena. Nadam se da će se kroz vrijeme stvoriti neka forma uopoziciji koja će podržati strateški put zemlje, koja je članica NATO i pouzdan partner SAD. Posljednje što Crnoj Gori treba je opozicija koja je podloga za strane interese", zaključio je Vilson.

Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније