Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 12. 2017. 18:06 >> 22:19
3

ZBOG RJEŠENJA DIK-A

URA podnijela dvije žalbe Ustavnom sudu

Građanski pokret URA danas je, poštujući zakonske rokove, elektronskim putem podnio dvije žalbe Ustavnom sudu Crne Gore na rješenja Državne izborne komisije koja se odnose na lokalne izbore u Mojkovcu, saopšteno je iz te partije.

Prva žalba koju su podnijeli, kako je pojasnio izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić, odnosi se na rješenje Državne izborne komisije broj 408/2 kojim se neosnovano odbija Prigovor Građanskog pokreta URA na Rješenje Opštinske izborne komisije koja je onemogućila naimenovanje opunomoćenog predstavnika liste GP URA u prošireni sastav Opštinske izborne komisije.

Mikić navodi da su ove institucije neosnovano odbile zahtjeve URA-e, i tvrdi da su selektivno primjenjivale Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Svoje tvrdnje iz URA-e potkrjepljuju podacima da je Državna izborna komisija za vrijeme oktobarskih parlamentarnih izbora 2016. na dan izbora naimenovala jednog predstavnika u prošireni sastav DIK-a, a još 3 predstavnika nakon parlamentarnih izbora, što je potvrđeno Rješenjima DIK-a i navedeno u finalnom izvještaju CEMI-a o građanskom nadgledanju pralamentarnih i lokalnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016.

"Ovdje imamo očiglednu situaciju da DIK u periodu od godinu dana zauzima potpuno različite stavove za istu pravnu stvar. Odbijajući naš zahtjev OIK Mojkovac i Državna izborna komisija grubo su prekršili odredbe člana 26 Zakona o izboru odbornika i poslanika i poslali poruku da zakon nije isti za sve i da se selektivno primjenjuje u zavisnosti od situacija do situacije kako odgovara vladajućim strukturama", naveo je Mikić.

Druga žalba koju su podnijeli Ustavnom sudu se odnosi na rješenje Državne izborne komisije o odbijanju Prigovora na regularnost izbora koju je DIK-u 30.11.2017. podnio nosialac izborne liste GP URA na izborima u Mojkovcu Ivan Ašanin.

Iz URA-e su posebno naglasili odredebe člana 2 Ustava Crne Gore u kojem je propisano da: "Građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika. Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.", kao i odredbe člana 45, stav 4 Ustava Crne Gore u kojem se kaže: "Izbori su slobodni i neposredni, a glasanje je tajno".

"Imajući u vidu član 110 stav 2 Zakona o izboru odbornika, kao i odredbe člana 97 stav 1 Zakona o Ustavnom sudu, u drugoj tužbi, tražili smo od Ustavnog suda da poništi Rješenje Državne izborne komisije broj 409/2 i usvoji Prigovor na regularnost izbora koji je Državnoj izbornoj komisiji 30.11.2017. podnio Građanski pokret URA – odnosno ovlašćeni predstavnik izborne liste mr Ivan Ašanin", precizirao je Mikić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније