Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

06. 12. 2017. 13:57   >>  13:27 30

ABAZOVIĆ AMBASADORIMA

Ne dajte da CG bude nalik Somaliji

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, uputio je otvoreno pismo ambasadorima država članica Evropske unije (EU), ambasadi Velike Britanije, SAD-a i OEBS-a zbog, kako su naveli, "očiglednih izbornih neregularnosti na minulim izborima u Mojkovcu, Petnjici, Tuzima i na Cetinju".

 

Abazović u pismu navodi da je na nedavnim lokalnim izborima "ozbiljno narušena i bezbjednost građana".

"Ššto ranije nije bio slučaj, pa smo tako svejdočili pokušajima ubistva poslanika, napadima na njihovu imovinu, bacanjem suzavca na kandidate za odbornike, napadima na lica na biračkim mjestima, te zbrinjavanjem povrijeđenih u zdravstvenim ustanovama na Cetinju i Kliničkom centru Crne Gore", navodi Abazović, koji je ambasadama dostavio "obimni materijal koji potvrđuje navedene zloupotrebe", 

Taj materijal su, kako je naveo u pismu, već predali nadležnim institucijama - Ustavnom sudu, Vrhovnom državnom tužilaštvu, Državnoj izbornoj komisiji i opštinskim izbornim komisjama.

"Možda i najvidljiviji primjer zloupotrebe i izbornih mahinacija jesu glasački listići, čije smo kopije predali, a iz kojih se jasno vidi da je 'vlast' podršku dobila uz pomoć prinude. Ukoliko se glasanje vrši pomoću geometrijskih figura, a koje nijesu krug, jasno je da se takav mehanizam koristi za kontrolu onih građana koji su prethodno ucijenjeni ili su dobili novac u zamjenu za podršku DPS-u ili nekom od njegovih satelita. Pri tome, treba naglasiti da nijedan listić na kome je glasano za opoziciju nije imao ovakve simbole, geometrijska tijela i druge metode označavanja što je jasan indikator da je vlast vršila uticaj na slobodno izraženu izbornu volju građana", navodi Abazović u pismu.

Pozvao je ambasadore da pomognu u demokratizaciji Crne Goe, "prije nego što Vaši i naši napori postanu uzaludni".

"Taktika 'zatvaranja očiju' pred problemima i očiglednom politčkom krizom koja već dugo traje nije od pomoći ni nama građanima Crne Gore, ni Vama. Ne dozvolite da Crna Gora, koja ima sve što je potrebno da bude uspješna evropska priča, zemlja za primjer, država zadovojnih i bogatih građana, postane nalik Somaliji u kojoj će na svakim izborima naoružana lica određivati njenu sudbinu", stoji u pismu Abazovića.

Navodi da ambasadori u Crnoj Gori nijesu "gosti, već partneri, neko sa kime građani Crne Gore žele graditi zajedničku budućnost i dijeliti iste vrijednosti".

"Zbog toga u našim međudržavnim relacijama postoji i 'obaveza više' na putu ka jačanju demokratskih načela i principa, vladavine prava i snaženju institucija sistema", rekao je Abazović.

On podsjeća da je u Crnoj Gori prošao još jedan izborni ciklus, te da je ponovo potvrđeno da "to što smo punopravna članica NATO-a i zemlja koja je duboklo zašla u evropskim integracijama, ne predstavlja nikakav demokratski iskorak kada je u pitanju održavanje slobodnih i fer izbora".

"Iako smo svjedoci da se radilo o prilično malim gradovima koji ne obuhvataju veliki dio biračkog tjela, aktuelna vlast je, na tek završenim loklanim izborima, stvorila ambijent koji je za svaku osudu i koji predstavlja brigu za sve koji žele Crnu Goru kao demokratsku državu. Ono što se dešavalo na ulicama Cetinja, Mojkovca, Petnjice i Tuzi nije bio nikakav praznik demokratije, što bi trebalo biti uloga izbora. To je bio klasični 'kriminalni maraton' u kojima su aktivno učestovale organizovane kriminalne grupe i kriminalni klanovi sa primorja (kavački, škaljarski i budvanski), naoružana lica, sprovodnici ZIKS-a, radnici obezbjeđenja u kazinima iz Podgorice i Budve, visoki funkcioneri policije i drugi, a svi sa jednim zajedničkim ciljem, da zaplaše građane i iznude podršku DPS-u ili partijama sa kojima oni vrše vlast", navodi se u pismu Abazovića. 

Građani su, kako je napisao, u samoorganizaciji pokušali da pruže otpor i odbrane sopstveno dostojanstvo, blokirajući štabove DPS-a u kojima se dijelio novac.

"Nažalost, prijave policiji su bile uzaludne, jer oni nisu reagovali na adekvatan način, a nerijetko su i stajali u zaštitu tih lica i objekata u kojima su vršene protivzakonite aktivnosti, što je skandalozno. O mnogim neregularnostima i nezakonitim radnjama obavješteni su i nadležni tužioci, ali je njima trebalo i po nekoliko sati da bi izašli na lice mjesta, što je paradokslano jer se, kako Vam je poznato, radi o gradovima koji su geografski jako mali, i gdje se iz jednog mjesta na drugo može stići za nekoliko minuta", piše u pismu Abazovića.

 

 

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније