Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

06. 12. 2017. 18:39 >> 18:14

PREKOGRANIČNI PROJEKTI

Sekretarijat značajan u saradnji s Albanijom i Kosovom

Osnivanje Zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) za programe prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo i Crna Gora-Albanija 2014-2020, sa sjedištem u Podgorici, pokazalo se kao značajna podrška sprovođenju tih bilateralnih programa, ocijenjeno je na radnom sastanku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i njegovih saradnika sa šeficom Zajedničkog sekretarijata Sanjom Todorović i njenim timom.

"Sagovornici su se saglasili da su brojne aktivnosti ZTS-a, koje uključuju informativne događaje, obuke i forume za traženje projektnih partnera, znatno osnažile kapacitete korisnika i potencijalnih podnosilaca predloga, i time doprinijele efikasnijem privlačenju raspoloživih sredstava i pripremi kvalitetnijih projekata", navodi se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Pejović je izrazio zadovoljstvo povodom podrške uspješnom sprovođenju dva bilateralna programa, u okviru kojih su kroz prve pozive korisnicima već dostupna sredstva u iznosu od približno 5 miliona eura.

,,Zajedničkim radom Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva finansija i Sekretarijata se omogućilo da ovi programi budu najnapredniji u regiji'', ocijenio je ministar Pejović.

On je iznio očekivanje da će u predstojećem periodu biti i više kvalitetnih projekata u oblasti zapošljavanja, zaštite životne sredine i podsticanja turizma, koji mogu doprinijeti dodatnom razvoju programskog područja.

Šefica Sekretarijata Sanja Todorović podsjetila je da je ovo tijelo uspostavljeno u januaru 2016, te da predstavlja prvi takav sekretarijat za bilateralne programe u regionu.

Budući da je Crnoj Gori povjereno da u okviru ova dva programa prekogranične saradnje indirektno upravlja sredstvima EU, funkcija Sekretarijata podrazumijeva odgovornije djelovanje u smislu intenzivnije saradnje sa projektnim korisnicima iz tri zemlje, kako bi se dodatno unaprijedio proces realizacije predviđenih aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније