Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B [ Mina ]

06. 12. 2017. 23:19 >> 22:46

VUKSANOVIĆ PORUČIO

Podrška Italije na putu ka EU

Italija nesumnjivo podržava Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji (EU), pri čemu je važno očuvanje civilizacijskog puta ka Zapadu, za koji se Crna Gora jasno opredijelila, saopštio je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, Adrijan Vuksanović.

On je, u okviru drugog dana zvanične posjete Italiji, na zajedničkoj sjednici sa članovima Odbora za politike Evropske unije italijanskog Senata, kazao da je zadovoljan uspostavljenom komunikacijom dva odbora.

“Zajedničkom sjednicom dva odbora nastavlja se saradnja uspostavljena potpisivanjem Protokola o saradnji 27. marta. Sjednici su kopredsjedavali predsjednici dva odbora, Vuksanović i Vanino Kiti”, navodi se u saopštenju Odjenjenja za odnose sa javnošću Skupštine.

Kiti je rekao da će EU dati podstrek procesu proširenja kroz predsjedavanja Bugarske i Austrije, te naročito pohvalio Crnu Goru kao primjer zemlje u kojoj postoji velika podrška građana za učlanjenje u EU.

U toku rasprave, italijanski i crnogorski parlamentarci su izložili svoje stavove o aktuelnoj političkoj situaciji u EU, kao i o važnosti politike proširenja kao stuba razvoja kako zemalja zapadnog Balkana, tako i same EU.

Na kraju sjednice, poslanici su usvojili zajedničku izjavu, u kojoj su se saglasili da pred rastućim globalnim izazovima, samo ujedinjena Evropa može odgovoriti na konkretne potrebe svojih građana, dok su u pogledu proširenja EU izrazili svoju jasnu podršku napredovanju država kandidata u skladu sa stvarnim nivoom napretka u pregovorima.

“Parlamentarci su izrazili očekivanje da će Crna Gora postati članica Unije tokom naredne legislature Evropskog parlamenta. Dogovoreno je da naredni sastanak dva odbora bude u Podgorici”, dodaje se u saopštenju.

Sjednici u Senatu su prethodili sastanci sa članom Odbora za vanjske poslove i poslove Zajednice Donjeg doma Parlamenta Italije, Erazmom Palacotom, kao i direktorom Nacionalne agencije za antikorupciju, Rafaeleom Kantoneom.

Na sastanku u Donjem domu Parlamenta, Palacoto je rekao da u aktuelnom momentu EU ne treba da se oslanja isključivo na ekonomsku integraciju, već da treba da radi na snažnom ujedinjavanju evropskih naroda, uz poštovanje kulturnih i jezičkih razlika. U tom kontekstu, podržao je evropski put Crne Gore i kazao da reformski proces koji sprovodi naša država EU treba da valorizuje kroz punopravno učlanjenje.

Na sastanku u Nacionalnoj agenciji za antikorupciju, sagovornici su istakli važnost jačanja vladavine prava i antikoruptivnog djelovanja, kao osnovnih reformskih zadataka u procesu pristupanja EU.

Kantone je rekao da je zadovoljan saradnjom sa Agencijom za sprječavanje korupcije kroz tvining projekat, dodavši da je Italija spremna da Crnoj Gori ponudi ljudske resurse i stručno znanje u borbi protiv korupcije.

Delegaciju Odbora u posjeti Italiji, pored Vuksanovića, čine članovi Marija Ćatović, Mihailo Anđušić i Momčilo Martinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније