Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio P.R.

07. 12. 2017. 20:54   >>  20:26

GRIMALDI PORUČIO

Podrška Italije na putu ka EU

Predstavnici italijanske vlasti podržali su evropski put Crne Gore, i istakli da proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) treba da se odvija kroz poštovanje principa regate.

Kako je saopšteno iz parlamenta nakon posjete crnogorske delegacije Odbora za evropske integracije Italiji, članove Odbora je prvo primio generalni direktor Direkcije za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova Đuzepe Maria Bućino Grimaldi.

On je, kako se navodi, kazao da o procesu pridruživanja zemalja regiona ne treba govoriti kao o proširenju EU, već kao o unifikaciji evropskog kontinenta.

Grimaldi je dodao da taj proces predstavlja jasan strateški cilj i nacionalni interes Italije.

On je, kako se navodi, govorio i o ključnim pitanjima koje treba riješiti u okviru pregovora o Bregzitu.

Član Odbora Mihailo Anđušić istakao je snažnu parlamentarnu saradnju između dvije zemlje, koja se ostvaruje i kroz konkretne mjere poput ove posjete.

Anđušić je kazao da u procesu pregovora Crna Gora prvo cijeni kvalitet sprovedenih reformi, i da se država otvoreno zalaže za princip „regate“ u odnosu EU sa državama kandidatima.

On je ocijenio da Crna Gora zaslužuje lidersku poziciju ne samo zbog sveukupnog napretka u pregovorima, već i zbog odlične saradnje sa susjedima i uspješnosti u povlačenju sredstava iz IPA fondova.

Delegacija Odbora se sastala i sa potpredsjednikom Odbora za vanjske poslove Senata, Paolom Korsinijem, koji je istakao da proces pristupanja treba da se odvija kroz poštovanje principa „regate“, i da će Italija uložiti napore za ubrzanje integracije Crne Gore u EU.

Kako je kazao, proširenje će Uniji dati neophodni balans i ojačati njenu mediteransku komponentu.

Korsini je naglasio i važnost pune funkcionalnosti rada Skupštine, kao preduslova stabilnosti i integriteta institucije.

„Članovi Odbora su istakli istorijske prijateljske veze dvije države, i zahvalili Italiji na podršci koju pruža Crnoj Gori na putu ka EU. Poslanici su govorili o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i podsjetili na proces obnove državnosti, koji je jasan pokazatelj demokratičnosti crnogorskog društva“, kaže se u saopštenju.
P
osjeta italijanskim institucijama je, kako se navodi, završena sastankom sa državnim podsekretarom za politike EU u Predsjedništvu Savjeta ministara Sandrom Gozijem, koji je pohvalio kontinuiranu saradnju sa Vladom Crne Gore.

On je podsjetio da je, tokom italijanskog predsjedavanja u drugoj polovini 2014. godine, Crna Gora otvorila četiri pregovaračka poglavlja.

Gozi je, kako je saopšteno, istakao da u pretpristupnom periodu treba povećati učešće Crne Gore u programima Unije, i izrazio nadu u plodotvornu saradnju dvije države u okviru Jadransko-jonske inicijative, kojom od juna 2017. godine predsjedava Italija.

Predsjednik Odbora Adrijan Vuksanović je kazao da je proces pregovora sa EU zapravo proces poboljšanja kvaliteta života građana.

Kako je naveo, u tom cilju Crna Gora aktivno radi na korišćenju IPA fondova, kako bi i u aktuelnoj finansijskoj perspektivi ostvarila visok nivo uspješnosti povlačenja sredstava.

„Vuksanović je zahvalio italijanskoj Vladi na konkretnoj političkoj, administrativnoj i tehničkoj podršci u okviru procesa proširenja", saopšteno je iz Skupštine.

U Delegaciji crnogorskog Odbora su, pored Vuksanovića i Anđušića, bili i Marija Ćatović i Momčilo Martinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније