Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

08. 12. 2017. 08:41 >> 08:11

NADGLEDNI ODBOR

CG uspješno koristi IPA sredstva

Uspješno korištenje sredstava iz Ipe u prethodnom periodu, potvrda je sposobnosti crnogorske administracije za preuzimanje vlasništva nad upravljanjem pretpristupnom podrškom i njene odlučnosti da iskoristi mnogo veća sredstva koja će biti dostupna nakon članstva u EU, poruka je sa sastanka Nadglednog odbora za Instrument pretpristupne podrške (IPA) koji je održan u Podgorici.


Sastanak je u ime Vlade Crne Gore otvorio ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, a u ime Evropske komisije, šef jednice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner.

"Uspješnost u korištenju sredstava Ipe Crna Gora je potvrdila u periodu 2007 – 2013 kada je iskoristila preko 90 % sredstava od raspoloživih 235 miliona eura bespovratne podrške EU. Na taj način crnogorska administracija je pokazala spremnost da postepeno u cjelosti preuzme saostalno upravljanje pretpristupnom podrškom", poručio je ministar Pejović.

On je istakao da je, u pravcu nastavka uspješnog korištenja dostupnih sredstava za period 2014 – 2020, u kojem je Crnoj Gori na raspolaganju 270,5 miliona eura, već isplanirana namjena preko 120 miliona eura ovih sredstava u okviru programa za 2014, 2015, 2016. i 2017.

Ta sredstva su usmjerena na podršku sprovođenju najvažnijih reformi u okviru pregovaračkog procesa, kao i na dalje jačanje infrastrukture.

Haglajtner je poručio da će uspjeh Crne Gore u korištenju sredstava EU ubrzati proces pristupanja EU i doprinijeti njegovom kvalitetu.

Naglasio je da će EU nastaviti da pruža podršku prioritetnim sektorima u Crnoj Gori, ukazavši da strukture formirane za samostalno upravljanje sredstvima EU očekuju intenzivne aktivnosti u cilju ugovaranja novih sredstava tokom naredne godine.

Takođe je istakao da će podrška Ipe svakako biti i dobra prilika da Crna Gora, kroz partnerstvo s EK, pripremi svoje institucije za buduće članstvo u EU i korištenje strukturnih instrumenata. Oon je ukazao na važnost komunikacije o Ipi II i koristima koje crnogorski građani imaju od evropskih sredstava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније