Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

09. 12. 2017. 14:06 >> 13:35
3

DEDOVIĆ OCIJENIO

Jačanje saradnje NATO i EU prirodan korak

Usvajanje novog seta mjera za jačanje saradnju između NATO i Evropske unije (EU) prirodan je i očekivan korak, ocijenio je direktor Alfa centra, Aleksandar Dedović, dodajući da je Crna Gora primljena u Alijansu u veoma pogodnom istorijskom trenutku.

Zvaničnici NATO i EU dogovorili su u utorak u Briselu novi set mjera, koje podrazumijevaju čvršću saradnju u oblasti bezbjednosti, povećanje intenziteta razmjene informacija u borbi protiv terorizma i jačanje uloge žena u očuvanju mira i sigurnosti u obje organizacije.

Dedović je agenciji Mina rekao da je takav korak potpuno prirodan i očekivan.

„Nikako ne smijemo zapostaviti činjenicu da je NATO, posebno od 1989. godine, jačao svoju neformalnu poziciju čuvara odbrane zemalja na evropskom kontinentu", kazao je on.

Kako je naveo, tri su veoma pragmatična razloga zbog kojih ta dva politička saveza nastoje da ostvare što potpuniju saradnju, posebno u dijelu odbrane i bezbjednosti i vladavine prava.

„Moderne bezbjednosne prijetnje su jednak izazov svim zemljama svijeta, a organizujući jedinstveni sistem razmjene obavještajnih podataka i izgradnjom zajedničke odbrane, NATO i EU će kvalitetnije obezbijediti bezbjedan ambijent za zemlje sa evropskih prostora“, precizirao je Dedović.

On je dodao da budžeti iz godine u godinu bivaju sve opterećeniji, pa će međusobna raspodjela troškova odbrane između zemalja NATO i EU relaksirati godišnje budžete namijenjene posebno resoru odbrane.

„Očigledno je da zemlje NATO i EU međusobno dijele iste principe demokratije i vladavine prava, i od 1989. godine nijedna država nije postala članica EU, a da prethodno nije primljena u Alijansu“, kazao je Dedović.

On je podsjetio i da su čelne institucije i donosioci odluka u oba politička saveza smješteni u istom belgijskom gradu.

„Siguran sam da će vremenom, zbog uštede i operativnosti, uz sitne modifikacije, doći do spajanja određenih institucija“, dodao je Dedović.

On je ocijenio da je Crna Gora, po svemu sudeći, primljena u NATO u veoma pogodnom istorijskom trenutku.

„Članstvom u NATO, koji sve više jača svoju poziciju na evropskom prostoru i intezivira saradnju sa EU, imaćemo priliku da brže i kompletnije radimo na izgradnji cijelog društva, i da se kao ozbiljan kandidat preporučimo za članstvo u EU“, zaključio je Dedović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније