Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 07. 2013. 18:42 >> 20:45

SDP, SNP, POZITIVNA

Predložen model izbora VDT-a

Skupštinski Ustavni odbor sjutra će glasati o izmjenama Ustava u dijelu pravosuđa, a SDP, SNP i Pozitivna načelno podržavaju da se Vrhovni državni tužilac bira dvotrećinskom većinom u Skupštini, dok će u drugom krugu biti potrebna većina od tri petine.

Na sastanku predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića i opozicionih lidera dogovoreno je da će se Vrhovni državni tužilac birati dvotrećinskom većinom u Skupštini, a ako dogovora ne bude u drugom krugu će biti potrebna većina od tri petine.

To je bio prijedlog SNP, o kojem će Skupština glasati 31. jula. Takav model podržava SDP, kao i SNP i Pozitivna Crna Gora.

"U polaznom dokumentu naći će se mehanizam izbora VDT-a dvotećinskom većinom i deblokirajući mehanizam od tri petine poslanika. Pozitivna se od početka zalagala za dvotrećinsku većinu, bez akcenta na deblokirajući mehanizam, i o tom prijedlogu izjasnićemo se sjutra", kazao je nakon sastanka lider Pozitivne Darko Pajović.

On kaže da, ako vlast i opozicija ne postignu konsenzus čeka nas "status kvo", a da od ustavnih reformi zavisi budućnost Crne Gore.

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić kazao je da SNP ostaje pri stavu da je za izbor VDT-a potrebna dvotrećinska većina uz deblokirajući mehanizam od tri petine.

„Krivokapić će sjutra saopštiti prijedlog i postojaće dvije varijante", rekao je Milić.

Demokratski front sjutra će nakon konsultacija, saopštiti svoj stav o tom modelu, a čeka se i stav DPS-a.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније