Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 12. 2017. 14:00   >>  14:10 1

DARMANOVIĆ U SKOPLJU

CG od 1. januara predsjedava A5

Crna Gora će od januara naredne godine preuzeti predsjedavanje Američko-Jadranskom poveljom (A5) prvi put u svojstvu države članice NATO-a.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović učestvovao je danas u Skoplju na ministarskom sastanku A5 koji je ujedno predstavljao i završnu aktivnost u okviru makedonskog predsjedavanja Poveljom.

Darmanović je čestitao Makedoniji uspješno predsjedavanje Poveljom i istakao da je ono za Crnu Goru imalo poseban značaj imajuću u vidu da smo tokom tog mandata postali članica Alijanse. 

"Ocijenio je da je interes svih članica i posmatrača A5 dugoročno stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan, te da su evropska i evroatlantska integracija, kao i jačanje regionalne saradnje najbolji garanti za postizanje ovog cilja", navodi se u saopštenju.

Darmanović je, dodaju, kazao da je Američko – jadranska povelja jedan od najvažnijih regionalnih mehanizama za saradnju u oblasti bezbjednosti i integracija i da se to pokazalo tokom čitavog makedonskog predsjedavanja.

"U tom kontekstu je podsjetio na Samit A5 održan u avgustu ove godine u Podgorici kada su potpredsjednik SAD-a Majk Pens i šefovi država i vlada zemalja regiona uputili snažnu podršku i potvrdili posvećenost integracionim procesima na Zapadnom Balkanu", kazali su iz ministarstva.


Šef crnogorske diplomatije je istakao da će Crna Gora, tokom predsjedavanja Poveljom, biti posvećena promociji evroatlantskih aspiracija zemalja regiona i aktivno pomagati u implementaciji reformi i ispunjavanju standarda za što skorije članstvo u NATO.

"Tokom sastanka, istaknuta je važnost praktične saradnje u okviru Povelje, a kao dobar primjer naveden je rad Zajedničkog tima A5 pod okriljem misije 'Odlučna podrška' u Avganistanu. Na toj liniji, ministar Darmanović je kazao da će Crna Gora aktivno podsticati jačanje praktične saradnje i njeno širenje na druge oblasti od značaja za bezbjednost regiona i Evrope", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva, napominju da je sastanak u Skoplju bio prvi ministarski skup A5 na kom je naša zemlja učestvovala u svojstvu članice NATO-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније