Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 12. 2017. 15:11 >> 14:43

DEMOKRATE OCJENJUJU

CG bez politike socijalnog stanovanja

U Crnoj Gori i posebno u Nikšiću, kako usljed socijalne neosjetljivosti državnih organa, tako i usljed zaduženosti i rasipanja budžetskog novca na partijski aparat, od ozbiljne politike socijalnog stanovanja nema ništa, kazao je član Glavnog odbora Demokrata, Stevan Kilibarda. On napominje da se Demokrate zalažu za aktivnu politiku socijalnog stanovanja.

"U državama članicama EU jedan od ključnih zadataka lokalne samouprave jeste vođenje politike socijalnog stanovanja. U razvijenim državama pravo na stan je garantovano najvišim aktima, ali se na tome i sistematski radi u praksi. Ustavni princip socijalne pravde nalaže da institucije moraju pomoći porodicama koje se nalaze u stanju teške materijalne i stambene ugroženosti. Međutim, u Crnoj Gori i posebno u Nikšiću, kako usljed socijalne neosjetljivosti državnih organa, tako i usljed zaduženosti i rasipanja budžetskog novca na partijski aparat, od ozbiljne politike socijalnog stanovanja nema ništa", navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni ocjenjuju da je opština Nikšić, nažalost sve prepoznatljivija po povećanju broja beskućnika ali, dodaju, i po "bahaćenju nelegitimne vladajuće 'elite' o trošku svih građana".

"Stoga ne iznenađuje krajnje nepošten odnos opštinske vlasti prema tri porodice koje su ostale na ulici, odnosno bez krova nad glavom zahvaljujući nelegalnom i prevarnom postupanju nadležnih organa", kazao je Kilibarda.

On napominje da je Demokratska Crna Gora iskazala punu podršku i solidarnost sa porodicama Radulović, Bojić i Ognjanović, koje su bez krova nad glavom, a to kako su kazali, zahvaljujući neodgovornoj lokalnoj vlasti.

"Ako bi se opštinska vlast odrekla samo manjeg dijela izdataka za reprezentaciju, službeno gorivo i telefone, bilo bi dovoljno sredstava za kirije beskućnicima. Ovaj slučaj govori o drastičnom gaženju principa socijalne privrede. Socijalno odgovorne opštine vode aktivnu politiku socijalnog stanovanja, a u Nikšiću danas, nažalost, pravo na stan ne mogu da ostvare svi pod jednakim uslovima", kazao je Kilibarda.

On podsjeća da se Demokrate zalažu za aktivnu politiku socijalnog stanovanja koja bi počivala na modelima koji garantuju fiskalnu održivost, pravičnost i transparentnost.

"Posebno naglašavamo da se stambena politika ne smije iscrpljivati samo u podršci oko plaćanja kamata za stambene kredite porodicama koje raspolažu dohocima srednje veličine. Šta sa porodicama koje su izrazito stambeno ugrožene, a nemaju prihode niti ekonomsku snagu koja bi im dopustila da razmišljaju o bilo kakvom podizanju kredita? Stoga je neophodno kapitalnim fondovima i destiniranjem određenih javnih prihoda stvarati osnovu da se politika socijalnog stanovanja ogleda i u podršci da se adaptiraju i rekonstruišu postojeći stambeni objekti, a prije svega oronule kuće", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније