Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

13. 12. 2017. 19:38   >>  20:11 9

JOVIĆ O PREVLACI

Privremeno rješenje može postati trajno

Otvoreno pitanje granice na Prevlaci bliži se rješenju prema kojem se Privremeni sporazum može pretvoriti u trajno stanje, kazao je za Televiziju Crne Gore profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Dejan Jović.

 

Jović je dodao i da bi Hrvatska mogla da odugovlači okončanje bilateralnog spora sa Crnom Gorom sve do njenog ulaska u Evropsku uniju. 

Kako vrijeme odmiče bliži smo situaciji u kojem se stvarno stanje pretvara u zakonito. Važno je da nemamo incidente u međuvremenu i zaoštravanje odnosa.

Prema riječima Jovića, ako nema sporazuma i volje za arbitražom, ne vidim šta bi se drugo moglo desiti osim da ovo privremeno rješenje postane dugotrajno.

"U međunarodnoj politici status kvo ima prednost ukoliko nema sporazuma. Da sam mjestu nekoga ko odlučuje u Crnoj Gori insistirao bih da se to prije riješi i tražio bih za to dobiti neke saveznike u EU, jer nikome ne odgovara neki novi bilateralni spor", kazao je Jović gostujući u emisiji Iz pravog ugla.

Hrvatska podijeljena zbog Praljka

Govoreći o hrvatskom generalu tokom rata u BiH, Slobodanu Praljku koji je počinio samoubistvo nakon potvrđene presude u Hagu, Jović je kazao da je Hrvatska podijeljena zemlja kada je riječ o ratovima.

"I u Hrvatskoj su tokom devedesetih intelekutalci tražili ostavku Tuđmana zbog rata u Bosni, autoriranosti i odnosa prema manjinama. Njegovi saradnik Stipe Mesić je napustio HDZ zbog odnosa Tuđmana prema Hrvatskoj",

Ta Hrvatska koja je postojala devedesetih postoji i danas i osuđuje Praljka.

Upitan da li je to manjinska ili većinska Hrvatska, Jović je kazao da je ta zemlja podijeljena.

"Hrvatska bi se trebalo odmaknuti od ratova jer je oni dijele i izazivaju unutrašnje probleme. Presuda Praljku i ostalima je prilika da se počne govoriti o devedesetima kao tragičnim godinama za Hrvatsku", kazao je Jović.

On je ocijenio da bi svi dvadeset godina nakon završetka rata u bivšoj Jugoslaviji trebalo staviti tačku na to pitanje.

"Svjestan sam da je to teško, ali to bi trebalo učiniti".

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније