Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

14. 12. 2017. 12:25   >>  11:54

PEJOVIĆ PRED ODBOROM

Mnogo urađeno u ključnim poglavljima

U ključnim poglavljima za Crnu Goru u pregovorima sa EU u ovoj godini urađeno je dosta posla kada je u pitanje usaglašavanje pravne tekovine sa pravom EU, donijeti su brojni zakoni, a za vidljivije rezultate potreban je dodatan napor svih, poručio je danas crnogorski ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović.

Odbor za evropske integracije Skupštine Crne Gore održao je konsultativno saslušanje ministra Pejovića, s akcentom na ostvarene rezultate u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, temeljna prava, pravdu, slobodu i bezbjednost.

Pejović je podsjetio da je Crna Gora dosad otvorila 30 pregovaračkih poglavlja, a da je tri privremeno zatvorila. U poglavljima 23 i 24, kako je kazao, nastavljeno je sa reformama.

"Donijet je novi akcioni plan za 2017. i 2018. godinu. Krenulo se u početnu obuku za tužioce i sudije, koji se na te funkcije primaju prvi put. Dvoje sudija su završili obuku i položili zakletvu, upravo po ovom novom sistemu. Izbor novih tužilaca se radi po standardima usklađenim sa EK, koji će vremenom postati standard za svako novo primanje u tužilačku službu", kazao je Pejović pred članovima Odbora.

Kada je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ministar on je kazao da se najviše reformi sprovelo upravo u toj oblasti.

"Formirana je nezavisna Agencija za sprječavanje korupcije, Specijalno državno tužilaštvo, kao i Specijalno policijsko odjeljenje u okviru Uprave policije. Na taj način smo u potpunosti rekonstruisali institucionalni okvir, postavili novi model u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", saopštio je Pejović.

U prvih devet mjeseci ove godine, sprovedene su istrage protiv 63 lica za djelo organizovanog kriminala, podignute su optužnice protiv 43 lica, zajedno sa terorizmom, izrečeno je 16 presuda, od čega 15 na osnovu priznanja krivice.

"Za krivično djelo pranje novca, pokrenute su istrage protiv 24 lica, i izviđaj protiv dva lica. U istom periodu, za koruptivna krivična djela, u 12 predmeta, protiv ukupno 54 fizička i 4 pravna lica, donijete su naredbe za sprovođenje istrage. Ono što je veoma bitno jeste da je pokrenuto 20 finansijskih istraga u oblasti korupcije i organizovanog kriminala protiv 118 fizičkih i sedam pravnih lica", istakao je ministar Pejović.

U oblasti temeljnih prava, donijet je zakon o manjinskim pravima u aprilu ove godine, kao i zakon o zabrani diskriminacije. Izmijenjen je i Krivični zakon u cilju primjene istanbulske konvencije.

"Zakon o azilu kreće sa primjenom 1. januara 2018. i to je zakon koji je ocijenjen kao najbolje usaglašeni dokument u jugoistočnoj Evropi sa obavezama i standardima EU kada je u pitanju politika azila. Tokom ove godine je dosta toga urađeno, a u dijelu rezultata, potrebno je uložiti dodatne napore prema čemu smo svi usmjereni, kako bi smo zajedno sa pravosuđem došli do rezultata u ovoj oblasti", kazao je Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније