Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

14. 12. 2017. 21:38   >>  21:09 1

MIHAJLOVIĆ PORUČIO

"Institucije opstruiraju rad Benerga"

Koalicija "Zdravo Berane", rukovodeći se idejom unapredjenja razvoja grada, formirala je DOO "Benergo", čija je primarna djelatnost proizvodnja električne energije, ali državne institucije opstruiraju njegov rad, kazao je izvršni direktor tog društva sa ograničenom odgovornošću Radomir Mihajlović.

"U julu 2016.godine, DOO „Benergo“ je dobilo energetsku dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane `Miolje Polje`, a javila se i ideja o iskorišćavanju ržaničko-kaludarskog vodovoda. Na taj način grad i prigradska naselja dobijaju neiscrpne količine pijaće vode, i istovremeno se taj hidropotencijal koristi za proizvodnju električne energije. Valja napomenuti da se radi o sistemu potpuno bezbjednom za vodu za piće, kao i za okolinu. Igradnjom planiranih mHE, godišnji prihod `Benergo` iznosio bi oko 600.000 eura, i dobar dio novca bi otišao u Opštinsku kasu za razvoj gradske infrastrukture", rekao je Mihajlović.

Kako je istakao, Skupština je 11.avgusta 2016. donijela Odluku o davanju garancija DOO“Benergo“

"Potrebno je bilo još dobiti mišljenje Komisije za državnu pomoć pri Ministarstvu finansija. Na žalost, punih devet mjeseci prošlo je u otvorenoj opstrukciji i trošenju vremena od strane pomenute komisije. Konačno, mišljenje smo dobili poslije intervencije lično kod premijera i resornog ministra. Nakon toga, obratili smo se IRF-u kao državnoj kreditnoj instituciji, računajući da će nam u najskorijem roku izaći u suret, imajući u vidu činjenicu da se radi o strateški važnom projektu za naš grad. Ostalo je samo na riječima, i praznim obećanjima. Već tad je bilo jasno da je politika umiješala prste, i da je nekome, na žalost, izgleda stalo da građani Berana budu građani drugog reda. Konstatacija, možda, zvuči prejako i pregrubo, ali se drugačije ne može tumačiti", istakao je Mihajlović.

On je rekao da se nakon toga "Benergo" obratio komercijalnim bankama, iako su njihovi uslovi nepovoljniji.

"Potrebna su nam bila sredstva, kako bismo ušli u ovu jako značajnu i korisnu, i po grad i po gradjane, investiciju. Vodili smo se zdravom logikom i vjerovali u apolitičnost banaka. U evropskim demokratskim društvima to je sasvim normalno. Poslije početnih ponuda, dobili su dokumentaciju o finansijama Opštine, `Benerga`, idejna rješenja, studije, mišljenja, odluke. Nakon našeg insistiranja da se koliko je moguće ubrza procedura, čekali su nas odgovori o `pregledanju dokumentacije, formiranju kreditnog odbora, upoznavanja sa navodnim rizicima`... Konačan odgovor se sveo na neukusna odbijanja čak i naših telefonskih poziva. Moramo se otvoreno zapitati: Je li to poslovna politika naših banaka? I je li moguće da su pojedini komercijalisti samo puki instrument u nečijim rukama?", kazao je Mihajlović.

On je upitao je moguće da nekome u ovoj državi nije stalo da desetine  porodica nadju svoj posao i zaradu.

"Zar je moguće da se još uvijek dijelimo na `pozicionr` i `opozicione` opštine? Sramota je najblaža riječ koju na samom kraju moram reći, uz podsjećanje da smo na početku ove priče dobili čvrsta uvjeravanja da se radi o izuzetno dobrom i korisnom projektu, koji država mora podržati.  Opština Berane vas uvjerava da nećemo dozvoliti da ovaj projekat bude nečija privatno- tajkunska priča, bez obzira što nadležne državne institucije otvoreno opstruiraju rad DOO `Benergo`. Očigledno da trenutni moćnici iz PG, po nalogu lokalnog DPS-a sve čine da zaustave razvoj preduzeća, koja nijesu isključivo pod njihovom punom kontrolom.`Zdravo Berane` će i oko ovog problema naći rješenje, kao što smo ih i do sada prevazilazili. Uspješno, skupa sa našim sugradjanima, i isključivo u njihovu korist", naglasio je Mihajlović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније