Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

14. 12. 2017. 17:02 >> 16:42

ZVANIČNI SASTANCI

CG računa na podršku Litvanije

Crna Gora može računati na svu potrebnu podršku Litvanije u ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je na sastanku ministra evropskih poslova, Aleksandra Andrije Pejovića sa litvanskim kolegom, Linasom Linkevičusom. I predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio ministra inostranih poslova Republike Litvanije.

Vujanović je ukazao na širok prostor mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u ekonomskoj sferi i naglasio da članstvo Crne Gore u NATO-u osnažuje ukupnu saradnju.


Linkevičius istakao da Crna Gora u kontinuitetu pruža veliki doprinos stabilnosti regiona i da ima jasnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji. Saglasio se sa potrebom daljeg intenziviranja političkog dijaloga i ukupne saradnje konstatujući da postoji prostor da unaprijedimo ekonomsku saradnju i iskazao spremnost da se sva pozitivna iskustva Litvanije, posebno u razvojnim projektima, prenesu Crnoj Gori.

Pejović i Linkevičus

Pejović je upoznao Linkevičusa, koji je ministar inostranih poslova, sa rezultatima Međuvladine konferencije održane nedavno u Briselu, na kojoj su otvorena poglavlja 2 i 3, kao i s preostalim poglavljima koja treba otvoriti.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, kazao da je saradnja i podrška u otvaranju i kasnijem zatvaranju poglavlja od ključnog značaja za Crnu Goru u ovom periodu pretpristupnih pregovora.

On je naveo da je Litvanija oduvijek bila snažan partner Crnoj Gori i od velike pomoći u pregovaračkom procesu.

“S posebnom radošću i zahvalnošću se sjećamo da je tokom litvanskog predsjedništva EU otvoreno pet poglavlja, među kojima i ključna poglavlja 23 i 24”, navodi se u saopštenju.

Pejović je dodao da je Crna Gora do sada realizovala tri tvining projekta u kojima je Litvanija bila partner, kao i niz aktivnosti kroz tajeks.

Linkevičus je naveo da Litvanija i danas snažno podržava evropski put Crne Gore, kao što je to radila i tokom svog predsjedavanja EU kada su zabilježeni odlični rezultati.

U tom kontekstu, Linkevičus je ukazao i na spremnost Litvanije da nastavi s projektima tvininga i tajeksa i s pružanjem ekspertske podrške Crnoj Gori, naročito u dijelu strategijskog planiranja kao nove politike Ministarstva evropskih poslova.

Ministri su se saglasili da Crna Gora mora na najbolji mogući način iskoristiti predstojeće bugarsko predsjedavanje EU, novi strategijski okvir Evropske komisije za proširenje, kao i samit EU i zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u maju u Sofiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније