Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

18. 12. 2017. 15:50 >> 16:10
2

POLITIKON MREŽA

Bojkot parlamenta nije dovoljan pritisak

Građanska opozicija bi, nakon povratka poslanika Demokratskog fronta (DF) u parlament, trebalo da pronađe trajniji model zajedničkog djelovanja, koji neće donijeti promjene, preko noći, ali će pokazati političku zrelost, smatra izvršna direktorka Politikon mreže, Jovana Marović.

Prema njenim riječima, prazne skupštinske klupe nijesu dovoljan pritisak niti mehanizam budući da opozicija nije uspjela da materijalizuje rijetku saglasnost koju je postigla u vezi sa nekim pitanjem.

"Poučena tom lekcijom, građanska opozicija bi trebalo da pronađe trajniji model zajedničkog djelovanja, koji svakako neće donijeti promjene, niti bolje uslove za izbore, preko noći, ali će pokazati političku zrelost i stavljanje ličnih interesa po strani, što do sada nismo uspjeli da prepoznamo", rekla je Marović agenciji Mina.

Ona je ocijenila da će građanska opozicija, po najavama, istrajati u odluci da bojkotuje rad parlamenta.

"Mislim da ne možemo očekivati "povratak bez garancija"", kazala je Marović.

Ona je rekla da povratak DF-a i nezavisnih poslanika u parlament dovodi do slične situacije koja je postojala kada je dio opozicije bio van skupštinskih klupa.

"Drugim riječima, to jeste problem, ali više nema dimenzije niti ozbiljnost bojkota svih opozicionih političkih partija", navela je Marović.

Kako je dodala, formalno posmatrano, Skupština sada može da odlučuje i o predlozima za koje je potrebna dvotrećinska većina, i to će biti predstavljano međunarodnim akterima skoro kao redovno stanje.

Marović je podsjetila da je portparolka Evropske unije već pozdravila odluku DF-a, uz napomenu da je potrebno da se "konstruktivni politički dijalog u parlamentu odvija među svim političkim partijama".

"Ovakav komentar jeste očekivan i u skladu je sa stavom koji je EU zagovarala od samog početka bojkota i pritisak na lidere građanske opozicije da se vrate u parlament će biti nastavljen", rekla je Marović.

Ona smatra da su šanse da zahtjev građanske opozicije o vanrednim parlamentarnim izborima bude ispunjen svedene su na minimum.

Sve političke partije, prema riječima Marović, novonastalu situaciju posmatraju i predstavljaju kroz prizmu svojih interesa.

"Demokratska partija socijalista kao konačan krah bojkota i sopstvenu pobjedu, DF optužujući građansku opoziciju da nije imala sluha za njihove predloge za razrješenje krize pokušavajući na taj način da ojača sopstvenu poziciju", istakla je Marović.

Ona je kazala da će se uzimajući u obzir sve što se ranije dešavalo na plenarnim ili sjednicama odbora, u parlamentu raspravljati ne samo o aktuelnim pitanjima i zakonima na dnevnom redu, već i o temama koje su praćene putem medija ili u sudnici.

"Tako ne idemo ka smirivanju tenzija, već će paradoksalno prekid bojkota označiti još veću polarizaciju društva", tvrdi Marović.

Prema njenim riječima, lokalni izbori su važan pokazatelj mogućih promjena i rejtinga političkih partija, a bitni su i zbog uticaja koji je moguće ostvariti vršenjem vlasti na lokalnom nivou.

"Izbori u Glavnom gradu su u tom smislu najznačajniji i eventualni uspjeh opozicije može uticati na dinamiku na crnogorskoj političkoj sceni", poručila je Marović.

Na pitanje kako vidi situaciju u Socijalističkoj narodnoj partiji nakon najave dijela poslanika da će se vratiti u skupštinu i izjave lidera Vladimira Jokovića da ništa ne zna o tome, Marović je kazala da je cijepanje partija i dalje raslojavanje su trend u Crnoj Gori na koji nije lako staviti tačku.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније