Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

19. 12. 2017. 08:13 >> 10:30
15

SASTANAK ŠESTORKE

Mogerini: Ubrzajte reforme na Balkanu

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini pozvala je sve partnere na Zapadnom Balkanu da ubrzaju ključne reforme i naprave konkretne korake na putu evrointegracija.

“Kao što je jasno potvrđeno ove godine, uključujući u Evropskom savjetu u martu i u govoru predsjednika Junkera o Stanju Unije iz septembra, 2018. godina će donijeti jedinstvenu priliku za region da napravi nepovratne korake u cilju evrointegracija, stavljajući prioritet na neophodne reforme, posebno one u oblasti vladavine prava, pravosuđa i osnovnih prava“, stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) izdatom nakon sastanka Mogerini sa premijerima zapadnobalkanske šestorke u Briselu.

U saopštenuju se navodi da je visoka predstavnica za spolju politku i bezbjednost i potpredsjednica Evropske komisije bila domaćin premijerima sa Zapadnog Balkna na sastanku na kome se razgovaralo o situaciji u regionu, sa posebnim fokusom na mogućnostima napretka regiona u 2018. godini u procesu evrointegracija.

Dodaje se da su svih šest premijera iz regiona potvrdili punu posvećenost evrointegracionom procesu.

“Sa obnovljenom dinamikom u politici proširenja EU i šansom da se napravi važan napredak u regionu, visoka predstavnica je naglasila potrebu da partneri sa Zapadnog Balkana ubrzaju ključne reforme i isporuče građanima regiona ono što oni očekuju u vidu konkretnih koraka ka EU integracijama“, navodi se u dokumentu EEAS.

U tekstu se ističe da su učesnici sastanka naglasili svoju duboku odlučnost i interes za jačanje saradnje, dobrosusedskih odnosa i promociju regionalnog razumevanja.

Politika proširenja za stabilan Balkan

Predsjednik Vlade Duško Marković ističe da je politika proširenja Evropske unije (EU) jedna od najvažnijih evropskih politika koja treba da doprinese stabilnosti i ekonomskom napretku regiona Zapadnog Balkana.

Kako navode, Marković se sastao večeras u sjedištu Evropske unije sa visokom predstavnicom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, uoči susreta sa premijerima šest država Zapadnog Balkana.

"Politika proširenja Evropske unije jedna od najvažnijih evropskih politika koja treba da doprinese stabilnosti i ekonomskom napretku regiona Zapadnog Balkana", rekao je Marković.

Crnogorski premijer i visoka evropska predstavnica izrazili su zadovoljstvo još jednim susretom lidera regiona i Evropske unije u susret narednoj godini.

"Politika proširenja Unije dobiće na značaju predstavljanjem strategije za proširenje i održavanjem novog samita Evropske unije i Zapadnog Balkana", navode u saopštenju.

Crna Gora pokazuje, saglasni su sagovornici, punu odgovornost u procesu integracija i ostaje kao i do sada pouzdan partner EU.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније