Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

21. 12. 2017. 07:49   >>  08:11 9

INFORMACIJA VLADE

CG kupuje vojni radar do 2020. godine

Crna Gora se članstvom u NATO obavezala da za potrebe kontrole svog neba kupi vojni radar do 2020. godine. To stoji u informaciji o vojnoj integraciji Crne Gore u NATO, koju je usvojila Vlada na prošloj sjednici.

 

"Usljed nepovoljne konfiguracije reljefa i loše pokrivenosti radarskom slikom teritorije Crne Gore od oko 60 odsto, ukazala se potreba za nabavkom vojnog radara za nadzor vazdušnog prostora, kao jednog od prioriteta u opremanju za naredni period. Ministarstvo odbrane je iskazalo namjeru da radar nabavi do 2020. godine, a do tog perioda NATO će pokušati problem prevazići angažovanjem sredstava iz sopstvenih kapaciteta", navodi se u Vladinoj informaciji.

Vojni analitičar Aleksandar Radić u izjavi za Pobjedu objašnjava da kupovina vojnog radara nije zahtjev NATO-a već potreba države da kontroliše svoje nebo.

"I da nije članica NATO, Crna Gora bi morala da kontroliše svoj vazdušni prostor", precizira Radić.

On podsjeća da se na tržištu kvalitetan vojni radar može kupiti za 15-20 miliona eura i da Crna Gora posjeduje samo terminalni civilni radar, koji je dio zajedničke kontrole neba sa Srbijom.

U dokumentu se naglašava da integrisanje u sistem protivvazduhopovne i protivraketne odbrane NATO (NATINAMDS) predstavlja najkompleksniji zadatak u narednom periodu i da je ova oblast bila definisana kao jedan od preduslova za sticanje statusa punopravne članice Saveza

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније