Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

21. 12. 2017. 13:03 >> 12:33
7

ADŽIĆ PORUČIO

Amnestija, umjesto borbe protiv kriminala

Demokratska partija socijalista (DPS) sprema Zakon o amnestiji, umjesto da se država posveti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala, ocijenio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Novak Adžić.


“Ovo je peta amnestija u 11 godina čime se jedan pravni instrument koji treba da bude izuzetak inauguriše kao pravilo, čime se obesmišljava pravo i pravda. Ovakvom praksom koja ima isključivo političke motive se obesmišljava i rad pravosuđa koje se derogira i minimizira Posebno je sporno što se najčešće ovom institutu pribjegava uoči nekih izbora i izborne godine, što je još jedan dokaz da je cjelokupan pravni sistem podređen političkim interesima DPS i njihove vlasti po svaku cijenu”, kazao je Adžić na konferenciji za novinare.

On je dodao da Evropska unija Crnu Goru u svim izvještajima upozorava da nema konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, "i umjesto da se ta borba podstiče ona se ovakvim činjenjem, i takva kakva je, dodatno obeshrabruje".

“Vlast umjesto da podstiče pravosuđe u ovoj borbi ona, ionako blagu kaznenu politiku sudova, dodatno produbljuje. DPS vlast se trudi, raznim mehanizmima i zaštitom prestupnika u svojim redovima, da pošalje poruku javnosti da se kriminalne radnje isplate. Ovo je upravo slična poruka. U zemlji u kojoj je kriminal u porastu, gdje organizovani kriminal cvjeta kako nam sugerišu iz EU, najmanje što treba je da vlast, umjesto da štiti građane od ovih pojava, očigledno štiti one s druge strane zakona", kazao je Adžić.

U SDP-u smatraju da Crna Gora treba da pokaže odlučnost, snagu i prije svega političku volju da se beskompromisno obračunava sa svim vidovima kriminaliteta i da u tom pravcu djeluje i kroz izvršnu i zakonodavnu vlast.

"Te dvije grane stoga treba da ohrabre pravosuđe da bude mnogo efikasnije na tom putu a ne da ga na ovaj način opstruira. Posebno u ovom momentu kada se od nas očekuju rezultati u poglavljima 23 i 24 kojih nema ili su oni veoma skromni. Manje je važno što to od nas traži EU – mnogo je važnije što to očekuju građani i demokratska javnost .Zato SDP smatra da je ovaj zakon štetan, da šalje pogrešnu poruku te da stoga nije primjeren aktuelnom političkom i društvenom stanju i ukupnom stanju kriminaliteta u državi, pa ga treba povući i odustati od njegovog usvajanja”, poručuje Adžić.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније