Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

26. 12. 2017. 07:51   >>  07:22 2

MOČNIK PREDLAŽE

Balkan uključiti u projekte EU

Dvanaest država članica Evropske unije, uz koordinaciju Slovenije i Italije, predložile su Evropskoj komisiji da se prilikom izrade nove strategije za Zapadni Balkan zemljama regiona omogući veće učešće u programima Unije, ali i radu evropskih agencija, objasnio je ambasador Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik.

Ambasador Močnik je za Pobjedu pojasnio da se ne radi o dokumentu koji bi bio alternativa strategiji EK, već o predlogu za koji se očekuje da bude uvršten u tu strategiju.

"Evropska komisija priprema strategiju koja će biti objavljena početkom februara. A 12 država uz koordinaciju Slovenije i Italije podnijele su dodatan prijedlog na tu strategiju. Suština tog prijedloga je da se neke stvari konkretnije postave, kako su recimo u okviru procesa Brioni bili predstavljeni stavovi i konkretni prijedlozi za jačanje kredibilnosti i perspektive proširenja za države Zapadnog Balkana. Dakle, mi očekujemo da će taj papir sa prijedlozima biti dio šire strategije koju priprema EK", naveo je Močnik.

Ambasador Slovenije objašnjava kako je predloženo da se državama članicama omogući veće učešće u programima EU, ali i u radu evropskih agencija.

"Kao što su na primjer programi Erazmus plus, Krijejtiv Jurop, Kosme, Horizont 2020 i slične stvari. Predložili smo, takođe, da se u okviru poglavlja 23 i 24 nekako uskladi pristup za one države koje uopšte nijesu u procesu pregovaranja, kako bi se i tu ušlo u neki dijalog. Sve to će biti objavljeno nakon Nove godine. To nije nešto što je protivno strategiji EK već samo input na taj dokument", precizirao je ambasador Močnik.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније