Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

31. 12. 2017. 08:19   >>  01. 01. 2018. 11:14 4

ČESTITKA VUJANOVIĆA

Integracioni uspjesi obilježili 2017.

Integracioni i razvojni uspjesi obilježili su 2017, naveo je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u novogodišnjoj čestitki građanima.

 

"Ulaskom Crne Gore u Sjevenoatlansku alijansu učvrstili smo našu bezbjednost i osnažili stabilnost regiona. Verifikovali smo uspjeh usvajanja visokih standarda priznanjem od strane najuspješnijih država zapada ali i potvrdili kontinuitet naše posvećenosti dobrosusjedskim odnosima i pouzdanost partnerstva u regionu. Članstvo u NATO-u afirmiše i jača naš spoljno politički uticaj ali je i šansa za nova ekonomska partnerstva i investicije", naveo je Vujanović.

Predsjednik je dodao da je ostvaren i napredak u evropskim integracijama.

"Otvorili smo četiri pregovaračka poglavlja i zatvorili jedno. Uvjereni smo da ćemo u narednoj godini otvoriti preostala tri poglavlja ali i ubrzati njihovo zatvaranje. Lideri smo procesa pristupanja Evropskoj uniji. Procesa u kome osnažujemo, između ostalog, ljudska prava, vladavinu prava, ekonomske slobode i održivi razvoj pokazujući da postajemo sve tolerantnije društvo", rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, jedna od najviših stopa ekonomskog rasta u Evropi, koju smo ostvarili 2017. svjedoči o našoj sposobnosti da unaprijedimo ekonoski ambijent u interesu prosperiteta naših građana.

"Rekordni prihod u turizmu, intezivna izgradnja autoputa, završni radovi na povezivanju energetskim podvodnim kablom sa Italijom, pozitivni pomaci u prerađivačkoj industriji i ulaganje u poljoprivredu, stvorili su uslove za ovaj rast i potvrdili ispravnost naše ekonomske politike".

Vujanović je kazao da vrednujući razvojne uspjehe ne želi da zanemari probleme sa kojima se suočavamo.

"Najveći među njima je nezaposlenost, posebno među mladima. Ona se može prevazići samo ekonomskim razvojem i posebno snažnim investicijama. Taj naš cilj je ostvarljiv uz kontinuirane napore države ali i angažovanje svakog pojedinca u interesu društva u cjelini".

Predsjednik je kazao da smo u protekloj godini imali uspjeha u svim oblastima stvaralaštva sa vrijednim dostignućima u obrazovanju u nauci u kulturi i sportu.

"Oni nas obavezuju na dalja pregnuća u afirmaciji Crne Gore. Veliku zahvalnost u protekloj godini dugujemo onima koji nijesu trenutno sa nama - našim vojnicima i oficirima koji doprinose izgradnji i održavanju mira u svijetu, našim pomorcima, diplomatama i, naravno, dijaspori".

Vujanović je podsjetio da nas naredne godine očekuju nas predsjednički i lokalni izbori.

"Biće to prilika da potvrdimo visoke demokratske standarde ali i da prevazilazimo naše podjele. Sasvim je prirodno da svi politički jednako ne promišljamo ali moramo se međusobno poštovati da bi pokazali da smo društvo suživota i prosperiteta. Na kraju svima želim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i svaki uspjeh u 2018. godini", zaključio je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније