Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

31. 12. 2017. 09:38   >>  01. 01. 2018. 11:14 31

STOLTENBERG TVRDI

NATO nije tražio bazu u CG

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da će članstvo u Alijansi pomoći Crnoj Gori u konsolidaciji sigurnosti i stabilnosti u regionu Balkana.


Stoltenberg je u intervjuu Dnevnim novinama, rekao da je NATO zahvalan Crnoj Gori za konkretne i važne doprinose, i pozdravio odluku Vlade da do 2024. potroši dva odsto BDP na odbranu i sigurnost.

On je ocijenio da je 7. jun bio istorijski dan za Crnu Goru i NATO. 

Stoltenberg je istakao da je NATO Savez demokratija, ujedinjen sa jednim ciljem – da zemlje članice stoje jedna uz drugu i međusobno se brane.

On je rekao da je uvjeren da će članstvo u NATO pomoći Crnoj Gori u konsolidaciji sigurnosti i stabilnosti u regionu Balkana.

Stoltenberg je ocijenio da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja za NATO i zbog toga je, Alijansa i dalje u potpunosti angažovana na tom području.

On je istakao da je saradnja sa Evropskom unijom ključna za efikasno rješavanje bezbjednosnih izazova 21. vijeka, naročito na Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je ponovio da su vojne baze stvar isključive nacionalne nadležnosti za suverene države.

"Ovaj princip se, naravno, odnosi i na Crnu Goru. Nije bilo zahtjeva od crnogorskih vlasti za uspostavljanje bilo kakve baze NATO-a u Crnoj Gori", istakao je.

Na pitanje da li očekuje novo miješanje Rusije u izbore u Crnoj Gori, Stoltenberg odgovara podsjećanjem da svaka nacija ima pravo da odluči o budućnosti i da bira političke i bezbjednosne aranžmane sa drugim narodima i organizacijama, bez miješanja bilo kog trećeg lica.

“Ovo je temeljni princip evropske sigurnosti, kojem se pridružila Rusija, potpisivanjem Osnivačkog akta NATO-Rusija 1997. godine. Drugo, izbori su suštinska komponenta naših demokratskih društava. Oni takođe pružaju priliku da se kroz debate razgovara sa javnim mnjenjem o stvarima koje utiču na njihovu sigurnost", kazao je Stoltenberg 

On je rekao da računa da će se to desiti i u Crnoj Gori kroz transparentan i inkluzivan proces koji se sprovodi u potpunoj saglasnosti sa Ustavom Crne Gore i poštovanjem vladavine prava.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније