Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 01. 2018. 10:02 >> 09:30
31

RUDOVIĆ VJERUJE

Abazović jak predsjednički kandidat

Pobjeda opozicije na lokalnim izborima u Podgorici, neminovno bi dovela do prijevremnih parlamentarnih izbora, uvjeren je potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović. On smatra i da bi lider Ure, Dritan Abazović, bio "vrlo jak i perspektivan kandidat" na predsjedničkim izborima, ako opozicija ne bi stala iza zajedničkog kandidata.


Ne isključujući mogućnost opozicionih protesta tokom ove godine, Rudović u intervjuu Portalu RTCG kaže da je potrebno da se "u opoziciji konačno uozbiljimo".

"Očekujem da uložimo sve što imamo u pobjedu na izborima u glavnom gradu. Nakon pobjede opozicije u Podgorici, koja je moguća uprkos svim mehanizmima sijanja straha i kupovine glasova od strane DPS-a, neminovni su prijevremni parlamentarni izbori i otvaranje vrata slobodne Crne Gore", smatra Rudović.

Na pitanje da li u Uri, za slučaj da opozicija ne stane iza zajedničkog kandidata, razmišljaju o kandidaturi Dritana Abazovića, koji je po istraživanju javnog mnjenja iz jula četvrti najbolje ocijenjeni političar u Crnoj Gori, Rudović je rekao da je cilj "da građanski i proevropski dio opozicije ima jednog kandidata".

"Ako i to ostane samo na nivou želje, g. Abazović je vrlo jak i perpsektivan kandidat", kazao je Abazović.

Potpredsjednik Ure ocjenjuje i da je očigledno da građanska opozicija još nema strategiju zajedničkog djelovanja.

"Nadam se da će se u 2018. manje gubiti vrijeme", rekao je Rudović, navodeći kako je potrebno da opozicija prihvati "da moramo sarađivati do mjere koja makar usmjeravanje fokusa na DPS, a ne na konkurente iz opozicije".

Govoreći o tome što bi moglo natjerati DPS da promijeni stav da će naredni parlamentarni izbori biti te 2020. godine, Rudovič je odgovorio: "Pobjeda opozicije u Podgorici sve projekcije DPS-a obara kao kule od karata. Mogu da pričaju što god hoće, nakon što Glavni grad pređe u ruke demokratskih snaga njihova jedina strategija će biti kako da što prije pobjegnu sa broda koji tone".

Rudović smatra i da povratak DF-a i poslanika Aleksandra Damjanović u parlament ne znači kraj za neke buduće aktivnosti.

"Ne, to samo znači da do sada nije bilo opozicionog jedinstva, niti izgleda dovoljno dobre volje da glavni cilj nadvlada partikularne interese. Ako čelnici opozicionih stranaka odluče da se posvete dogovoru i sve podrede demokratskim promjenama, opoziciona saradnja, negdje čvršća, a negdje labavija, je neophodna, pa samim tim i vrlo moguća", uvjeren je Rudović.

Na pitanje ko će imati najviše koristi od povratka DF-a u parlament, naš sagovornik ocjenjuje da se "nažalost previše govori iz ugla interesa pojedinih partija", te da štetu zapravo trpi Crna Gora.

Činjenica je, kako je rekao, "da na ovaj način nije stavljena tačka na političku krizu, političko nasilje, uzurpaciju vlasti i pogubnu polarizaciju društva koja koči i najmanji napredak Crne Gore".

"Koristi ima ovaj ili onaj, ali štetu trpi cijela Crna Gora, jer se mi bavimo jalovim nadgornjavanjima i taktiziranjem umjesto da svoje snage usmjerimo na bolji standard, obračun sa kriminalnim klanovima, adekvatnu politiku u oblasti zdravstva i školstva", kaže Rudović.
U ekonomskom smislu, Rudović od 2018-e ne očekuje ništa lijepo.

"Ovdje je uspostavljen sistem u kojem neki imaju sve, a oni drugi ništa, odnosno jednu iscrpljujuću neizvjesnost i beznadežnost. Dok taj sistem ne ukinemo ovdje nema prostora za optimizam", kazao je Rudović.

Na pitanje da prokomentariše Radni dokument Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, Rudović je odgovorio: "Kao ilustraciju politike vlasti – formalno ispunjavanje kriterijuma EU, a suštinska sve dublja balkanizacija unutrašnjih prilika. Drugim riječima, bestidno varanje dok svoj narod i evropske partnere gledate u oči. Dovoljno je pogledati samo da se pravosuđe ne bavi pripadnicima 'dvora' i bliskom okolinom 'gospodara', da čovjek koji je notorni inspirator krivičnog djela postaje član Senata DRI, a da ideolog DPS-a ima prećutni blagopslov da ne služi zatvorku kaznu koja je, inače, smiješna u odnosu na to koliko je štete nanio kasi koja je, valjda, zajednička svih nas".

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније