Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

09. 01. 2018. 07:55 >> 08:33
22

BUGAJSKI PORUČIO

Moskva bi da zavadi Crnu Goru i Srbiju

Moskva će nastaviti da stvara tenzije između Crne Gore i Srbije i svih susjeda uz propagandu i konstantne provokacije, ocijenio je američki analitičar Januš Bugajski.

Bugajski, koji je istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike, upozorio je da će Moskva pokušati da od svih bilateralnih sporova u zemljama jugoistočne Evrope napravi latentni sukob.

"Da bi se države regiona suprotstavile Putinovoj strategiji 'zavadi pa vladaj' i izbjegle zamke Moskve, sve vlade u regionu bi trebalo da sprovedu tri politike", rekao je Bugajski za Pobjedu.

Kako je naveo, prvo moraju da podignu svijest javnosti o političkim i informacionim napadima Kremlja.

"Drugo, moraju da uspostave bilateralne radne grupe sa susjednim državama sastavljene od naučnika i stručnjaka za sajber propagandu kako bi se odbranile od napada. I kao treće, sva iskustva sa propagandom Kremlja moraju da dijele kako bi razvili regionalne inicijative, posebno u informacionoj sferi", objasnio je Bugajski.

To, kako je dodao, može uključivati saradnju sa medijima, IT okrugle stolove, sajber bezbjednost, kulturnu razmjenu i obrazovne programe.

"Iako dugogodišnji bilateralni sporovi neće nestati preko noći, svako društvo u najmanju ruku ne smije dozvoliti da te sukobe treća strana okrene u svoju korist", poručio je Bugajski.

On je saopštio da je strategija kojom Moskva podriva svoje susjede i zemlje juogistočne Evrope primjer klasične carske politike "zavadi pa vladaj".

"Huškanjem komšija jednih protiv drugih Moskva može dobro ojačati svoju poziciju i na Balkanu i u centralnoj Evropi", smatra Bugajski.

On je rekao da će se Moskva miješati u sve izbore, a da za Srbiju može da se predvidi isti scenario kao i onaj koji se prošle godine uoči izbora desio u Crnoj Gori.

"Crnogorska i sve ostale vlade u regionu moraju blisko sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropskom unijom (EU) kroz efikasne regionalne strategije u okviru kojih obavještajci moraju sarađivati i dijeliti informacije, zajednički raditi u domenu sajber bezbjednosti, borbi protiv korucije i kontroli bankovnih računa", kazao je Bugajski.

On je poručio i da se etničke tenzije moraju kontrolisati.

"Ne smijemo pustiti Bosnu da sklizne u opasne vode, mislim da je novi rat vrlo moguć, jer je etničko pitanje ponovo na agendi. Moskva će se miješati u sve izbore u regionu, a može pokušati i nešto slično u Beogradu što je pokušala na prošlim izborima u Crnoj Gori", upozorio je Bugajski.

On je naveo da se integracija regiona u EU i NATO može postići u narednih deset godina.

"EU možda nije idealna struktura za one koji su već članovi, ali za države aspirante obezbijeđuje ekonomski i politički prosperitet. Tvrdim da za region na zapadnom Balkanu ovaj put nema alternative. Alternativa je izolacionizam, još veća nesigurnost i sukobi", tvrdi Bugajski.

Prema njegovim riječima, projekat Evrope u više brzina je još jedan u nizu projekata kojim Kremlj može da manipuliše, jer to može da zakoči zemlje centralne i istočne Evrope koje i sada zaostaju za zapadnim evropskim zemljama.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније