Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

09. 01. 2018. 14:56 >> 14:24

SKUPŠTINA USTAVNOM SUDU

Odbiti prijedlog za ocjenu ustavnosti

Skupština Crne Gore predložila je da Ustavni sud odbije prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o parničnom postupku koji su podnijeli poslanici Demokratske Crne Gore.

Demokrate navode da su članom na osnovu kojeg državi i njenim organima, kao učesnicima u sudskim postupcima, pripada pravo na troškove prema advokatskoj tarifi, povrijeđena načela jednakosti i zabrane diskriminacije, jer su stranke u sudskom postupku, iako se nalaze u istoj situaciji, dovedene u različit položaj.

Prema ocjeni parlamenta, osporena norma zasniva se na pravilu "gubltnik plaća", prema kojem neuspješna strana mora platiti troškove uspjesne strane.

Načelo na kojem počiva pravilo da "gubitnik plaća" teži, kako se navodi, legitimnom cilju obezbjeđivanja pravilnog djelovanja pravosudnog sistema i zaštite prava drugih odvraćanjem potencijalnih tužitelja od pokretanja neutemeljenih sporova ili podnošenja previsokih tužbenih zahtjeva bez posledica.

„Ovo pravilo ne mijenja činjenica da se ista primjenjuju na građanskopravne postupke u kojima je stranka država, čime joj se omogućuje da od neuspješne stranke naplati troškove zastupanja, jer se ne može smatrati da država ima neogranicene resurse, te bi i drzava. kao i druge stranke, trebala uzivati zastitu od neosnovanih parnica“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, prema Advokatskoj tarifi te se nagrade u parnicnim postupcima načelno izračunavaju u odnosu na vrijednost predmeta spora.

"Sve navedeno potvrđuju presude Evropskog suda za ljudska prava - Klauz protiv Hrvatske (2013.godine) i Cindrić i Bešlić protiv Hrvatske (2016.godine)", kaže se u odgovoru crnogorskog parlamenta Ustavnom sudu.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o praničnom postupku podnijeli su poslanici Demokrata, Momo Koprivica, Zdenka Popović, Danilo Šaranović, Valentina Minić i Dženan Kolić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније