Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

10. 01. 2018. 13:13   >>  20:56 49

ZA PREDSJEDNIKA

Đukanović i Bečić sa najvećom podrškom

Lideri Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratske Crne Gore, Milo Đukanović i Aleksa Bečić, najbolji su kandidati na predsjedničkim izborima, pokazalo je istraživanje Centra za ljudska prava i demokratiju (CEDEM) o političkom javnom mnjenju.

Direktorica CEDEM-a, Milena Bešić, saopštila je da Đukanović ima inicijalnu prednost nad potencijalnim zajedničkim kandidatom opozicije na predsjedničkim izborima.

Ukoliko bi opozicija na predsjedničkim izborima imala zajedničkog kandidata, a vladajuća koalicija kandidovala Đukanovića, Bešić je navela da bi 34,3 odsto građana glasalo za Đukanovića, a 28,8 odsto za jedinstvenog kandidata.

Istraživanje, koje je sprovedeno u decembru prošle godine, pokazalo je da glasači opozicije snažnom većinom podržavaju zajedničkog kandidata.

Bešić je kazala da najveći broj građana smatra da su Đukanović i Bečić najbolji kandidati na predsjedničkim izborima, a slijede Milica Pejanović-Đurišić, Duško Marković i Dritan Abazović.



Ona je kazala da i dalje većina građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, i da je taj trend povjerenja u porastu.

Radom Vlade je nezadovoljno 47 odsto građana, ali je u odnosu na jun prošle godine, prema riječima Bešić, u porastu povjerenje u sve institucije, osim u Srpsku pravoslavnu crkvu.

Bešić je saopštila da građani najviše povjerenja imaju u sistem obrazovanja, a najmanje u Crnogorsku pravislavnu crkvu.

Kada je riječ o radu ministarstava, najbolje su ocijenjeni resori prosvjete i sporta.

Rezultati istraživanja pokazali su da najveće povjerenje građana ima predsjednik države Filip Vujanović, a zatim Milo Đukanović, Aleksa Bečić, Duško Marković.

Kada je riječ o rejtingu partija, DPS podržava 39,9 odsto građana, Demokrate 21,3, Demokratski front (DF) 13 odsto građana.

Bešić je kazala da Demokrate i DF bilježe rast podrške u odnosu na jun prošle godine.

„Tome doprinose kampanja Demokrata i suđenje za pokušaj terorizma koje u toku“, smatra Bešić.

Ona je saopštila da 41 odsto građana smatra da je DPS nedavno održane lokalne izbore dobio koristeći nedozvoljene metode, dok 27,6 odsto njih smatra da je vladajuća partije pobijedila pošteno.



Najveći broj građana, kako je navela, nema stav po pitanju bojkota parlamenta.

„Komparativno, veći je broj onih koji smatraju da bojkot nije opravdan u odnosu na one koji smatraju da jeste“, rekla je Bešić dodajući da je u odnosu na jun prošle godine smanjen broj građana koji smatraju da je bojkot opravdan.

Bojkot parlamenta, prema njenim riječima, najviše podržavajku glasači DF-a, Demosa i Socijalističke narodne partije.

Bešić je kazala da je veći broj građana koji opravdavaju povrtak DF-a u parlament u odnosu na one koji smatraju da je to pogrešna odluka.

Većina građana, njih 62,2 odsto, podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), dok 21,4 odsto smatra da država ne treba da postane članice Unije.

Bešić je istakala da je u odnosu na jun prošle godine povećan stepen podrške članstva u EU.

Veći je stepen podrške članstvu Crne Gore u NATO, odnosno z ačlanstvo je 42,5 odsot građana, dok je protiv njih 38,8 odsto.

Bešić je kazala da je ovo do sada najveća podrška članstvu Crne Gore u NATO.

U spoljnoj politici Crna Gora, prema mišljenju većine građana, treba da se oslanja na EU.

„Gotovo je identičan broj građana koji smatraju da se Crna Gora treba oslanjati u spoljnoj politici na SAD i Rusiju“, rekla je Bešić.

Ona je kazala da većina opozicionih glasača smatra da Crna Gora treba da se oslanja na Rusiju dok glasači DPS-a i SDP-a smatraju da oslonac treba da bude EU.

Пратите нас на

Коментари49

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније