Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 01. 2018. 14:21 >> 13:53
4

LISTA "BERANE POBJEĐUJE"

Rješenje komunalnih problema prioritet

Komunalno uređenje grada, a posebno obrada otpadaka, tj. eliminacija štetnih uticaja otpada na ljude i životnu sredinu, jedan je od najvažnijih zadataka kojem će se buduća vlast, čiji će Socijaldemokrate biti dio, posvetiti s punom pažnjom, kazao je potpredsjednik Socijaldemokrata Berana i kandidat za odbornika liste “Berane pobjeđuje - Milo Đukanović DPS, SD, BS”, Veselin Dragović.

"Koalicija koja sebe naziva 'zdravom' i koja je na talasu priče o trajnom rješavanju tretiranja otpada i došla na vlast, nije uradila ništa po tom pitanju. Naprotiv, među sugrađanima su prepoznati kao vlast koja ima svoja 'omiljena' odlagališta otpada koja imaju najviše uticaja na zdravlje ljudi u smislu zagađenja površinskih i podzemnih voda - uz samu obalu Lima, u samom centru grada", navodi se u saopštenju.

Dragović ističe da u Beranama gotovo i da nema selekcije otpada, sabirnih centara i pretovarnih rampi, a manjkavost je i to što se usluga iznošenja otpada ne vrši na cijeloj teritoriji opštine.

"Naviknuti da problem rješavaju samo prividno, par dana nakon raspisivanja lokalnih izbora, svoja omiljena odlagališta su zatrpali zemljom kazao je Dragović.

On dodaje da je aktuelna lokalna uprava u dokumentu "Lokalni plan za upravljanje otpadom 2016-2020" čak predočila i faze za rješavanje tog gorućeg problema u gradu, čime je, kako je kazao, valjda htjela impresionarati građane.

"Suvišno je i pitati gdje im je obećano reciklažno dvorište i u kojem DUP-u je prepoznato. Niti ima monitoringa, niti faza u dosadašnjem upravljanju otpadom. Reciklažnog dvorišta nema ni u DUP-u, jer nema ni samog DUP-a, pošto nisu bili u stanju da ga donesu", navodi se u saopštenju.

Gragović ističe da će "nakon četiri godine deponovanja otpada na proizvoljnim mjestima, po nečijoj samovolji, nerealizovanih projekata iz oblasti životne sredine i neispunjenih obećanja lokalnih vlasti", buduća vlast odgovorno pristupiti rješavanju tog problema koji utiče na svakodnevni život svih Beranki i Beranaca.

"Značaj rješavanja ovog problema je utoliko veći ako se uzme u obzir liderska pozicija Crne Gore u evropskoj integraciji i posebno Poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene, čiji bitan segment obuhvata i način upravljanja otpadom. Stoga je danas u Crnoj Gori rješavanje mnogobrojnih otvorenih pitanja iz oblasti ekologije jedan od prioriteta, ne samo zbog želje da nas parteneri iz EU ozbiljno shvate, već zbog nas samih i želje da svojoj djeci ostavimo čistiju budućnost", kazao je Dragović.

Socijaldemokrate poručuju da, kako su kazali, za razliku od dosadašnje vlasti, imaju spremne ideje.

"Jedna od njih je izgradnja podzemnih kontejnera, kako bi se eliminisalo raznošenje otpada i eliminacija neprijatnih mirisa kao i lakša manipulacija otpada. Istovremeno, zalagaćemo se za veće učešće javnosti i demokratizaciju gradske uprave, što i Agenda 21 prepoznaje. Imamo znanje, ljude i volju potrebnu da bi se postigli ciljevi u zaštiti životne sredine", navodi se u saopštenju.

Prvo će, poručuju, informisati i edukovati ljude da daju sopstveni doprinos, time što će živjeti na "održiviji" način.

"Želimo i da sa nama donose odluke kako bismo našli zajednička rešenja, nasuprot praksi odlazeće lokalne vlasti koja je donosila nerazumne odluke u uskom krugu ljudi. Za početak ćemo na izborima počistiti nesposobnu vlast koja je cijeli mandat potrošila pričajući o svojim prethodnicima i baveći se međusobnim razmiricama u okviru 'Trule jabuke'. Nakon toga ćemo, zajedno sa našim sugrađanima, Berane učiniti poželjnim mjestom za život", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније