Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 01. 2018. 11:53   >>  11:20

OCJENA IZ BRISELA

CG spremna za novu strategiju proširenja

Crna Gora će, uz nastavak sprovođenja reformi i na temelju sopstvenih zasluga, biti spremna za predstojeću novu strategiju proširenja Evropske unije (EU), poručeno je sa sastanka u Briselu.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, sastao se sa direktoricom za strategije i Tursku u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Mirjam Feran i sa šefom Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomasom Haglajtnerom.

„Kolege iz Evropske komisije su istakle da je Crna Gora, na temelju ostvarenih rezultata, izgradila dobar integracijski rezultat i zavrijedila povjerenje i punu podršku EK i država članica u ostvarenju članstva u EU“, kaže se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Oni, kako se navodi, očekuju da će, uz nastavak iskazane političke volje za sprovođenje reformi, Crna Gora biti spremna za naredno proširenje i ponovili da stupanje u članstvo EU zavisi isključivo od individualnih postignuća svake od država kandidata, što će svakako biti potcrtano i u novoj strategiji proširenja koja će biti objavljena u februaru.

Pejović je ponovio odlučnost Vlade da ispuni sve obaveze iz pregovaračkog procesa i otvori vrata za članstvo u EU.

Kaže se da je u tom kontekstu informisao sagovornike o aktuelnostima i planiranim aktivnostima u više pregovaračkih poglavlja.

„Tokom posjete Briselu, Pejović je imao sastanke sa stalnim predstavnicima Slovenije Janezom Lenarčičem, Austrije i Rumunije pri EU Nikolasom Maršikom i Teodorom Odobesku, čije će države predsjedavati EU u drugoj polovini 2018, odnosno, prvoj polovini 2019“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su sagovornici Pejovića prenijeli punu podršku svojih država integrisanju Crne Gore u EU i pozdravili rezultate koje je Vlada Crne Gore ostvarila u pregovaračkom procesu.

„Izraženo je uvjerenje da će februarska Strategija za Zapadni Balkan, kroz jasne smjernice koje će dati, doprinijeti da Crna Gora, što kvalitetnije i brže, zaokruži evropsku integraciju“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније