Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

14. 01. 2018. 12:20   >>  19:16 18

ZBOG JERUSALIMA

Odnosi sa SAD neće se pogoršati

Odbijanje Crne Gore da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela nije suprostavljanje američkom predsjedniku Donaldu Trampu i odlukama Sjedinjenih Američkih Država, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. On smatra da su to tako protumačili u Vašingotnu. I iz Ministrava vanjskih poslova (MVP) ocijenili su da to što je Crna Gora glasala protiv Trampove odluke nikako ne može dovesti do zahlađenja odnosa sa SAD.

Odluka o Jerusalimu je, kako je Vujanović kazao u intervjuu Glasu Amerike, pokazatelj da naša država podržava mirovne pregovore na Bliskom Istoku.

"Crna Gora ima potrebu da intenzivno gradi svoje odnose i sa Palestinom i sa Izraelom i maksimalno podržava mirovni proces koji se vodi, smatrajući da to, prije svega, treba biti dijalog dvije države u funkciji njihovih suvereniteta i afirmacije. Mi smo smatrali da sve treba da bude u toj funkciji i u tom smislu se nadamo da se ništa u tom mirovnom procesu neće poremetiti", istakao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik vjeruje da se bilo koji stav Crne Gore u Ujedinjenim nacijama može tumačiti samo kao stav naklonosti uspjehu u mirovnim pregovorima i dobrim odnosima Palestine i Izraela.

"Vjerujem da se to tako razumjelo i u SAD-u", dodao je Vujanović, prenosi TVCG.

Savezništvo se u kontinuitetu razvija

Iz Ministrava vanjskih poslova (MVP) su istakli da Sjedinjene Države doživljavaju kao prave saveznike.

"Naše savezništvo sa SAD-om, zasnovano na zajedničkim ciljevima i vrijednostima na kojima počivaju moderna demokratska društva, se u kontinuitetu razvija i jača, kako na bilateralnom planu, tako i unutar NATO-a, ali i u ostalim regionalnim i multilateralnim okvirima, uključujući i sistem UN-a. Nezavisno od različitog pristupa u jednom pojedinačnom glasanju, ovo savezništvo ostaje jednako čvrsto kao što je i bilo", saopšteno je iz MVP.

Da je odluka Crne Gore dobra, stav je i bivšeg diplomate Branka Lukovca.

"Mislim da se radi o principijalnom odnosu, jer je tradiocionalno usaglašen stav međunarodne zajednice da se to teško bliskoistično pitanjemora rješavati u paketu. Po broju zemalja koje su glasale protiv te rezolucije, nema nikakve sumnje da je ta politika SAD-a, te prijetnje koje su putile, doživjela fijasko. Čak i kada bi prijetnje bile realizovane, mislim da Crna Gora ne može, kako bi sačuvala pomoć, odustati od principijalne politike koju podržava cjelokupna međunarodna zajednica", ocijenio je Lukovac.

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u decembru, velikom većinom glasova osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

I Crna Gora je glasala je za taj Nacrt rezolucije, tekst koji nije obavezujući.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније