Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

15. 01. 2018. 08:00   >>  07:28 1

MORVAI PORUČILA

Proširenje opet u prioritetima Brisela

Strategija Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, koja će biti objavljena u februaru, potvrda je da se politika proširenja EU vraća na agendu Brisela, kazala je direktorica Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai.

Ona smatra da ovakvim razvojem situacije, zemlje regiona treba da budu zadovoljne, imajući u vidu da je aktuelni mandat Evropske komisije počeo sa moratorijumom na prijem novih članica, a da se približava kraju sa najavom proširenja EU.

„I pored svih kriza koje su Evropu u međuvremenu pogodile i problema koji postoje u našem regionu, pozitivni trendovi su evidentni i oni rezultiraju ovim novim zamajcem u evropskim integracijama“, kazala je Morvai u razgovoru za Pobjedu.

Od toga da li će države Zapadnog Balkana u EU ući u isto vrijeme ili u razmaku od nekoliko godina, prema njenim riječima, mnogo je važnije da li će ući kao uređene, stabilne države, koje međusobno sarađuju ili kao rezultat nekog geopolitičkog spleta okolnosti.

U tom kontekstu je, dodaje Morvai, važno da najavljena strategija pred svaku državu regiona stavi jasnu perspektivu članstva i reafirmiše transformacionu moć politike proširenja.

„Na taj način će se u fokus ponovo staviti ono što se često zaboravlja - da je suština evropskih integracija sprovođenje reformi koje su osnov za duboko ukorijenjene, nepovratne promjene“, poručila je Morvai.

Ona je kazala i da otvaranje i zatvaranje poglavlja ne treba ni mistifikovati, ali ni banalizovati.

„Kraj tog procesa podrazumijeva usvajanje pravnih tekovina Evropske unije, koje su u pregovorima podijeljene na različite oblasti u formi pregovaračkih poglavlja. Svakako da je najvažnije da li su usvojeni i da li se primjenjuju evropski standardi u tim oblastima“, istakla je Morvai.

S druge strane, kako je kazala, otvaranje poglavlja se može posmatrati kao početni korak u reformama, tako da to i jeste jedan od indikatora uspjeha pregovora.

Govoreći o izazovima u regionu, Morvai je navela da sve države regiona imaju sreću i nesreću da se susreću sa sličnim izazovima u procesu evropskih integracija.

„Sreća je jer to otvara mogućnost da se kroz regionalnu saradnju ti izazovi brže prevaziđu, a nesreća je to što je za prevazilaženje nekih izazova potrebna politička volja koja često izostaje“, smatra Morvai.

Vladavina prava, borba protiv korupcije, reforma pravosuđa, sloboda medija, otvorena bilateralna pitanja su izazovi koji su, kako smatra, u manjoj ili većoj meri zajednički izazov za sve države regiona.

„Čvršćim povezivanjem regiona, razmjenom iskustava i saradnjom na različitim nivoima, ovi i drugi izazovi mogu biti mnogo brže prevaziđeni, bez obzira na to koja je država u kojoj fazi pristupanja EU“, ocijenila je Morvai.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније